Книга за Българската православна църква беше представена в БАН при висок обществен и академичен интерес



Негово Светейшество патриарх Даниил

С благословението и участието на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, на 10 септември 2024 год. в големия салон на Българската академия на науките беше представена книгата „Гражданскоправен статус на Българската православна църква“ от доц. д-р Мария Кьосева. Премиерата  бе организирана от Софийска света митрополия.

Книгата представлява първото по рода си изследване в българската юридическа наука, посветено на мястото на Българската православна църква (БПЦ) в българския правен ред, на проблемите за правосубектността й, на различни аспекти на нейния устав и устройство, както и на произтичащите от това църковно-държавни отношения.

Авторът, доц. д-р Мария Кьосева, е юридически съветник на Светия синод на Българската православна църква. Тя e преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ .

На събитието присъстваха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил, Техни Високопреосвещенства митрополити, членове на Светия синод на БПЦ, ръководителят на издателството на Зографската света обител (Атон – Света гора) йеромонах Атанасий, председателят на Народното събрание Цончо Ганев, конституционни съдии, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, конституционалисти, учени и преподаватели от ЮФ и Богословския факултет на СУ, епископи, архимандрити, игумени, монаси и монахини от различни краища на страната, студенти, докторанти, и приятели на авторката.

Специален гост на  презентацията на книгата бе Негово Високопреосвещенство проф. д-р Григорий Папатомас от Гръцката православна църква, който е спомогнал на д-р Мария Кьосева да формира своя правен поглед за взаимоотношенията между църква и държава.

Представянето започна с приветствие на патриарх Даниил. В своето поздравително слово Негово Светейшество акцентира върху църковната дейност на доц. Кьосева и разказа, че с нея се познават вече четвърт век,  от времето когато е съдействала на църквата по молба на Неврокопския митрополит Натанаил.

Доц. Мария Кьосева

„Тогава, във времената на злощастния разкол в БПЦ, той се беше обърнал към Мария Кьосева за юридическа помощ и съдействие, с благословението на Негово Светейшество патриарх Максим, за защита на правния статус на БПЦ-БП, както и за законното право на собственост на БПЦ върху завзети от разколниците храмове”, сподели патриарх Даниил. Той отбеляза, че вече 24 години е свидетел на безкористните, самоотвержени, жертвоготовни трудове на Мария Кьосева за отстояването на интересите на църквата, за изясняване на юридическия статус и защита на БПЦ, за изграждане на цялостна юридическа стратегия за мястото и ролята й в българския правен свят”.

Патриарх Даниил изтъкна, че доц. Кьосева е високоподготвен специалист, доказан експерт по въпросите на църковно-държавните правоотношения. Нейните експертни становища в качеството й на юридически съветник на Светия синод на БПЦ, които са многочислени повече от две десетилетия са били винаги от изключителна важност за църквата.

“Ролята й за юридическото преодоляване на разкола е много голяма, съществена е и ролята й за отстояване на православието като традиционно вероизповедание в България, според духа и буквата на българската Конституция“, каза Негово Светейшество и подчерта, че всичко, което е правила доц. Кьосева през тези 25 години за църквата, е напълно безвъзмездно.

На премиерата беше прочетен и поздравителен адрес от президента Румен Радев към доц. д-р Мария Кьосева в който държавният глава поздравява авторката на книгата с голямото проучване за родната ни църква и за всеотдайните й усилия да изследва всички страни на нейния духовен път.

Поздравления и отзиви за авторката и книгата поднесоха преподавателят по канонично право в Атинския университет Перистерски митрополит проф. д-р Григорий Папатомас (Гръцка православна църква), проф. д-р Янаки Стоилов, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и в Юридическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, ръководителят на издателството на Зографската света обител (Атон – Света гора), йеромонах Атанасий, деканът на Юридическия факултет на Пловдивския университет и доц. д-р Даниела Дончева.

Модератор на събитието бе богословският редактор на книгата д-р Александър Смочевски, лектор в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет.

Перистерският митрополит проф. д-р Григорий Папатомас разказа, че книгата може да бъде разделена на три части: богословска, правно- богословска и правно- юридическа. Те разкриват отношенията между църква и държава, как живее църквата със заобикалящата й среда  и как църквата защитава своите права спрямо другите вероизповедания. Митрополит Григорий подчерта, че Мария Кьосева е спомогнала за добрите взаимоотношения между църквата и държавата в България и за хармоничното им съжителство.

Проф. д-р Янаки Стоилов приветства доц. Кьосева,  като каза, че това е първото по рода си комплексно монографично изследване на правния статус на БПЦ и че  книгата надхвърля границите на правната наука, а авторката може да бъде пример за последователна вяра и безкористна служба в полза на БПЦ.

Йеромонах Атанасий Зографски определи авторката като задълбочен учен и човек, който живее активно живота на църквата. Той оцени книгата като полезен наръчник за юристи, които в работата си имат допирни точки с църквата, и за духовни водачи в йерархията на църквата, които неминуемо в работата си имат взаимоотношения с държавни институции.

Доц. д-р Даниела Дончева подчерта достойнствата на доц. д-р Кьосева като колега, и преподавател и представи работата й като правен мост между държавата и църквата.

В края на презентацията своите искрени благодарности към всички допринесли за изданието изказа доц д-р Мария Кьосева. Тя изреди трудовете на всички, които са спомогнали да извърши този изследователски труд и развълнувано се обърна към тях: „Благодаря ви от сърце, поклон за вашите молитви“.

 

Източник: Софийска света митрополия-официален сайт, БТА

Снимки от събитието: Весела Игнатова тук.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...