Летен празник на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“



Негово Светейшество патриарх Даниил, Български патриарх и Софийски митрополит

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил възглави днес празничното богослужение по повод летния храмов празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Заедно с него съслужиха епископите: Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, втори патриаршески викарий, Браницки Пахомий, първи викарий на Софийския митрополит, Велбъждски Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Йоан, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Никодим, протойерей Владимир Тишчук, представител на Московската патриаршия, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия, столични свещеници, храмовото духовенство, ик. проф. Иван Иванов, Църковен администратор за Италия и Малта и обгрижващ българите в Рим., и протодяконите Иван Петков и Деян Коруновски.

 

Десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, а в края на богослужението предстоятелят на родната ни Църква се обърна със слово, в което говори за живота и вярата на свети Александър Невски. По време на причастния канон ставр. ик. Костадин Гаврилов произнесе слово, в което каза:

Кротостта и смирението са най-великата сила, която помага не само да се управляват света по Божия закон, но и помага на човека да намери покой, а заедно с покоя – здраве. От какво боледуват днес най-вече хората? От стрес, от нервно напрежение. Ако търсим причината за тези стресови ситуации – източник на всичко това е грехът, защото без греха не би имало болести. Съвременният свят, днешното човешко общество ясно ни посочват тази връзка – между болестта, неблагополучието и греха. Църквата е общност, която изцелява хората. Светите угодници са пример за духовно здраве, което се придобива с победата на човека над собствения му неспокоен дух. Господ да ни помага, взирайки се в кротките ликове на Божиите угодници, да осъзнаем голямата и вечна правда: „Дойдете при Мене и поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си.“ (Мат. 11:29)“.

 

След светата Евхаристия Негово Светейшество поздрави и благослови десетките православни християни, които молитвено съучастваха в празничното богослужение.

 

През тази година се навършат сто години от освещаването на патриаршеската катедрала. Колко молитви, колко пъти се е събирал тук народът ни заедно със своя предстоятел и са изпросвали мира, благоденствието и небесната закрила за целокупния ни народ! Нека по молитвите на свети Александър Невски Господ и на нас да помага да отстояваме светата православна вяра и тези думи – че не е в силата, а в правдата е Бог – да укрепява всички нас и да устояваме на всички съвременни изкушения и заплахи, които искат да подкопаят, да променят, да изменят най-голямото съкровище, което имаме – светата православна вяра. Божието благословение и Неговата милост да бъдат с всички вас!, каза в словото си патриарх Даниил.

 

В края на богослужението беше изпято многолетствие за Българския патриарх, Светия Синод ан БПЦ, както и за всички празнуващи днес православни християни.

Източник: Официален сайт на БПЦ -БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...