Какъв е източникът на чудесата на свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец?



Според мен животът на такива хора като св. Николай Чудотворец и св. Спиридон Тримитунтски Чудотворец е един от най-убедителните аргументи за съществуването на Бога. Защото със собствени сили това, което те са направили, не може да бъде направено. Това може да се направи само ако ръцете, устата, душата, са ръководени от Бога. А ти самият си изливащ се съд на благодатта на Светия Дух и проводник на Божествената воля в света.
Както са написали светите Апостоли в първото постановление на Апостолския събор в историята на Църквата, състоял се в Йерусалим през 51 г. след Рождество Христово: „Защото, угодно бе на Светаго Духа и нам…” (Деян. 15:28). Нищо от нас самите, а само със силата на Бога и заради Бога.
И така, животът на св. Спиридон Тримитунтски е истинско Божие чудо, защото чрез него Бог гледа към нас, с Неговата благодат в Своето Божие благоволение.
Всички изцеления, възкресения, изгонвания на бесове, призовавания на дъжд и хубаво време, изпълване на кандила с елей и служенето на ангели започват с непоколебима вяра в Светата Троица – Отец, Син и Свети Дух. Вяра и вярност към Бога. Вяра, която е по-висша и по-дълбока от разума, която произлиза от Божествената и сияеща свръхземна Истина.
Църковната история е съхранила диалог между св. Спиридон Тримитунтски и един философ, дошъл да се опита да опровергае догмата за Светата Троица по време на провеждането на Първия вселенски събор. Срещу прочутия учен, много образован и красноречив ретор, се изправя една свята простота, която има в себе си най-важното съкровище – силата на вярата, която я свързва с Бога.
Светецът казва на философа:
– Слушай, философе, какво ще ти кажа – ние вярваме, че Всемогъщият Бог от нищо е сътворил чрез Своето Слово и Дух небето, земята, човека и целия видим и невидим свят. Това Слово е Синът Божий, Който слезе на земята заради нашите грехове, роди се от Дева Мария, живя с хората, страда, умря за нашето спасение, а после възкръсна, като изкупи със страданията Си първородния грях и съвъзкреси със Себе Си човешкия род. Вярваме, че Той е Единосъщен и Равночестен на Отца, и вярваме в това, без никакви лукави измислици, защото тази тайна не може да бъде разбрана от човешкия разум.
Философът е толкова впечатлен от думите на св. Спиридон, че вместо да отрече православната вяра, става неин защитник и скоро се покръства. Самият той говори за това по следния начин:
– Чуйте! Докато полемиката с мен се водеше с помощта на доказателства, аз противопоставях на едни доказателства други доказателства и с изкуството си да споря отразявах всичко, което ми се представяше. Но когато, вместо доказателства от разума, от устата на този старец започна да излиза някаква особена сила, доказателствата станаха безсилни срещу нея, защото човек не може да се противопостави на Бога. Ако някой от вас може да мисли като мен, нека повярва в Христос и заедно с мен да последва този старец, чрез чиито уста говорил самият Бог.
В защита на Светата Троица по време на Събора св. Спиридон извършил още едно чудо. Когато взел в ръцете си една тухла и я стиснал, то огънят по чудесен начин се издигнал нагоре, водата потекла надолу, а глината останала в ръката му. Божият угодник казал:
– Това са трите стихии, а плинфата (тухлата) е една, така е и в Пресветата Троица – Три Лица, а Божеството е едно.
Ето, оттук започват силата, светостта и чудесата. Оттук започва и нашето спасение. Те започват с простата, искрена, детска, но непоколебима вяра в Триединния Бог, в Неговите заповеди и основаните на тях догми и канони на Църквата. Това е началото на живота в Бога, в Иисус Христос. Ето, оттук започва нашето спасение.
И днес, в тези трудни времена, нека да стоим във вярата, както и да я изповядваме с целия си живот. Това е нашата главна задача и смисъл на съществуването ни. Защото вярата е вратата, зад която започва раят. Нека св. Спиридон Тримитунтски ни помогне да я запазим чиста, свята и непокътната.
Свети отче Спиридоне, моли се на Бога за нас!

Превод от руски: Виталий Чеботар
Източник: pravlife.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...