Българската църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в Страсбург вече има собствен храм



На 28 и 29 септември 2024 г. Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети църковната община „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Страсбург, Франция. Поводът за посещението беше радостното събитие – сдобиването със собствен храм, предоставен безвъзмездно от Католическата църква за дългосрочно и самостоятелно ползване.

На 28 септември митрополит Антоний, придружен от енорийския свещеник протоиерей Георги Георгиев и свещеноиконом Петър Симеонов – основател на църковната община в Страсбург, посети новопридобития храм. След посещението те се поклониха на светите мощи на св. София, св. Вяра, св. Надежда и св. Любов, които през 777 г. римският папа дарява на епископа на Страсбург. Мощите са поставени в църква, изградена върху древни основи, на мястото на което и до днес има храм (римокатолически). Това свещено място се намира в град Ешо (Eschau), област Елзас, само на 10 минути от Страсбург.

В събота вечерта на работна среща бяха обсъдени предизвикателствата пред енорията и възможностите за благоукрасяването на храма и привеждането му в съответствие с православните канони.

На 29 септември, неделя, митрополит Антоний възглави празничната света Литургия, която беше предшествана от чина на полагане на св. антиминс. На празничната служба съслужиха енорийският свещеник протоиерей Георги Георгиев, свещеноиконом Петър Симеонов, свещеноиконом Сергий от Вселенската патриаршия – служещ в Страсбург и протойерей Васил Бечевски заедно с иподякони от БПЦО „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм.

Новият храм бе преизпълнен с множество миряни, които се насладиха на вдъхновяващите песнопения както на гръцкия църковен хор от Страсбург, така и на сборен хор от Манхайм, заедно с певци от българската църковна община в Страсбург под диригентството на маестро проф. Добрин Панайотов.

В проповедта си след службата митрополит Антоний поздрави свещеника и енориашите за тяхното усърдие и силна вяра. Той ги призова да се грижат с любов за новия храм тъй като той е техният спасителен кораб, чийто кормчия е сам Господ Иисус Христос, който ще ги води през житейските бури и изпитания към спасителния пристан.

След общите снимки пред храма църковното настоятелство организира празничен обяд, на който духовници и миряни празнуваха заедно дългоочакваното събитие – придобиването на свой собствен храм.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Снимки: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...