Българският патриарх Даниил: Да се помолим Господ да помогне на Украинската православна църква



„Да се помолим за оцеляването на Украинската църква“. Това призова от Перник Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил. На 25 август, 9-а неделя след Петдесетница, той оглави утринно богослужение и архиерейска св. Литургия в местния храм „Св. Иван Рилски“ .

Главата на Православната ни църква съслужи с Браницкия епископ Пахомий – първи викарий на Софийския митрополит; архимандрит Йоан – протосингел на Софийска света митрополия и свещеници от пернишкото духовенство.

„Свидетели сме на събитията от миналата седмица, когато бе приет закон от украинската Върховна рада за забрана на Украинската православна църква. Четем реакциите, четем настроенията и изявленията на митрополит Онуфрий и на архиереи от тази Църква. Дадени са им девет месеца срок или да се присъединят към неканоничната Православна църква на Украйна, или да им забранят всякакво богослужение и да им вземат собствеността, тоест храмовете и тези хора да останат на улицата“, каза Негово Светейшество.

„Болшинството от православните християни в Украйна са към Украинската православна църква. Нека си помислим пред какво изпитание са изправени тези хора“, призова патриарх Даниил.

„Какви са реакциите на архиереите и митрополитите? Те казват: „Братя и сестри, дръжте се здраво в православната вяра“. От всички възможни изходи, които изброяват, те казват, че само това им остава“, добави патриарх Даниил.

Висшият ни духовник призова към вразумяване на управниците и прекратяване на войната в Украйна, която, по думите му, е печално и безсмислено братоубийство.

„Свидетелство е, че нашият живот е едно непрекъснато изпитание, а смисълът му е нашият път да ни отведе до Бога, без да губим мира в душите си и радостта от общуването си с Него. Нека не губим благоразположението и любовта към близките си, дори и към онези, причиняващи ни притеснение и вреда. Важно е да помним и да се пазим от осъждане, от обвинение, от гнева си. Изтърпяването на подобно изпитание е признак, че сме близо до Божието благословение и благодат“, каза още в проповедта си патриарх Даниил.

След св. Литургия Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил говори пред журналисти и отново коментира темата.

„Миналата седмица Украинската Рада прие закон, който предвижда закриването на Украинската православна църква, която е единствената канонична православна църква в Украйна. Както знаете, 11 от 15-те Поместни православни църкви не са признали църковната структура Православна църква на Украйна (ПЦУ), която беше създадена през 2019 г. Тоест, тя не е канонична църква и ако държавата приеме закон да закрие каноничната църква, какво остава?“, попита Негово Светейшество.

Според него християните в Украйна са поставени пред изпитание, каквото навремето е наблюдавано и у нас, когато е имало разкол в Църквата ни, създаден от политиците.

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...