Великотърновска епархия посреща иконата с чудотворните мощи на св. Никифор Прокажения



С благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, Великотърновска епархия посреща иконата с чудотворните мощи на св. Никифор Прокажения, съобщават за БТА организаторите.

Мощите ще пристигнат първо в Габрово на 11 юни в храм „Успение Богородично“. На 16 юни във Велико Търново светинята ще бъде тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата ще престои през целия ден, изложена в храма за поклонение от вярващия народ, а вечерта ще бъде отслужен молебен за здраве.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие и множество други тежки заболявания.

ПРОГРАМА

11 юни (вторник) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Габрово, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ с автор монах Симон Светогорец от издателя Ангел Бончев.

12 юни (сряда) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Горна Оряховица, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

13 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Св. Димитър“ в Лясковец, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

15 юни (събота) – посрещане на иконата в храм „Св. Илия“ в Севлиево, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

16 юни (неделя) – посрещане на иконата в Катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

20 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Рождество Богородично“ в Павликени, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

21 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Св. Параскева“ в град Левски, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

22 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Преображение Господне“ в Свищов, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

Поради големия интерес, скоро програмата с излагането на мощите на св. Никифор Прокажения в Търновска епархия ще бъде допълнен.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се от проказа, когато е 13-годишен и в продължение на 60 години страда от тази болест. Целия си живот прекарва в болница, изолиран от света. В Гърция го наричат тайния светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни само на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

Свидетелство за чудо споделя години след смъртта на св. Никифор неговото духовно чедо, отец Евмений, който се грижел за слепия и парализиран от проказата светия. Една нощ се усъмнил дали е изключил печката в болничната му стая, втурнал се натам, изплашен о. Никифор да не се запали, но тихо отворил вратата. За негово огромно учудване, видял страдалеца във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...