Величкият епископ Сионий бе отличен за почетен гражданин на Троян



На 14 октомври 2024 г., когато светата ни Църква чества паметта на света преподобна Параскева – Петка Търновска, град Троян чества своя празник. По установена традиция това е денят, в който Общината връчва почетните си отличия и знаци на изявени и заслужили граждани – званието „Почетен гражданин“, наградата „Златен герб на Община Троян“, почетни грамоти и плакети. През тази година Общинският съвет на Община Троян, със свое решение № 304 от 26 септември, единодушно реши един от отличените да бъде и Преосвещеният игумен на Троянската света обител „Успение Богородично“ – Величкият епископ Сионий, на когото бе присъдена най-високата награда – „Почетен гражданин на град Троян“.

Решението за награждаването на епископ Сионий е взето по предложение на кмета на Община Троян – г-жа Донка Михайлова, която в своите мотиви изтъква 10-годишния неуморен труд на епископ Сионий за развитието на Троянската света обител, както и за издигане на имиджа на Троян сред обществото.

В празничния ден епископ Сионий, придружен от братята и служителите на светата обител, посети сградата на общинското ръководство в Троян. След празничната церемония по издигане на знамето на Община Троян, по време на Тържествената сесия на Общинския съвет, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Даниил, той прие високото отличие, което бе посрещнато с голяма радост от цялата троянска общественост.

В своето благодарствено слово епископ Сионий благодари на братята, служителите и дарителите на светата обител за непрестанните трудове, като каза:

„Тази награда, която днес получавам, е награда за всички братя, служители и дарители на Троянския манастир. Всички подобрения, които сме постигнали в духовното и материалното благополучие на манастира, са плод на общите ни усилия. Благодаря сърдечно на всички вас, с които се трудим заедно, а така също и на общинското ръководство – кмет, заместник-кметове и Общински съвет с неговия председател за доброто съработничество през годините, както и за високото отличие“.

След края на тържествената сесия епископ Сионий обяви, че дарява своята парична премия на многодетно семейство с четири деца от София.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...