В Ямбол ще бъде изложена за поклонение чудотворната икона на Пресвета Богородица „Акатистна – Предвъзвестителка”



Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Акатистна – Предвъзвестителка“ ще бъде изложена за поклонение в ямболския храм „Успение на Пресвета Богородица” на 2 август, съобщи архиерейският наместник архимандрит Димитрий. Иконата се съхранява в Кабиленския манастир край Ямбол. В дните на Богородичния пост Сливенският митрополит Арсений ще отслужи вечерни богослужения пред иконата в общо 11 населени места в епархията.

Богослуженията с молебен канон към Пресвета Богородица пред чудотворната ѝ икона са с начален час 18:00 във всички населени места, включени в програмата на Сливенския митрополит от 1-ви до 14 август. В Ямболска област иконата ще бъде изложена също в храма „Св. Димитър Солунски” в Болярово на 4 август, допълни архимандрит Димитрий.

Чудотворната икона, съхранявана в манастира край с. Кабиле, е второ копие на оригиналната Пресвета Богородица „Акатистна – Предвъзвестителка“, намираща се в Зографския манастир на Света Гора, Атон. Тя е дарена на девическия манастир през 2021 г. на празника Свети Дух, разказа игумения Минодора от манастира „Рождество на Пресвета Богородица”.

В Ямболско осветената при своя първообраз светиня също сътворява чудеса, посочи игуменката. „Всяка година през Великия пост я обкичваме с ябълков венец и след това раздаваме ябълки на бездетни семейства. Радостни сме, че вече имаме три родени дечица”, сподели игумения Минодора.

По нейния разказ иконата носи и името „Пожарна” от XIII век, когато заради неотстъпчивостта си от православната вяра двайсет и двама монаси от Зографския манастир и четирима миряни са изгорени от латините в кулата на манастира. Със себе си те носели икона на Пресвета Богородица. Шест века по-късно, при събаряне на останките от кулата, монаси намират иконата непокътната. През 2005 г., при разгаряне на пожар в горите на Атон, монаси извършват лития с нея около манастира и той бива пощаден от огнената стихия.

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...