С приветствие на Българския патриарх започна Фестивалът на православната книга



В навечерието на празника на народните будители в столичния храм „Св. София“ беше открит Фестивал на православната книга в София, който ще се проведе от понеделник до петък, в часовете от 18:00 до 21:00 часа. Събитието представя издателската дейност на православна литература в Софийска епархия и е първото по рода си в столицата. Всяка вечер ще бъдат представяни отделни автори и организации, които издават православна богословска литература.

В рамките на фестивала, на 2 ноември 2022, ще бъде представена и дейността на издателство „Омофор“, София. Създадено в първите години след промените, повече от 25 години издателството последователно осъществява духовно-просветната дейност  на фондация „Покров Богородичен“, като запознава българската читателска аудитория с опита и с най-значимите произведения на български и чуждестранни православни духовници, богослови и писатели.

Наред с културната програма, всяка вечер от фестивала ще бъдат организирани щандове, където ще се предлага подбрана литература от представените издателства.

На откриването на фестивала беше отправено приветствие от името на Софийския митрополит и български патриарх Неофит. Публикуваме текста на приветствието, прочетено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит:

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

          В навечерието на празника на Народните будители – 1-ви ноември, надали има по-добър израз да отдадем почит и преклонение пред делото на всички онези, които останаха в историята ни като будители на народа. Ето защо, с радост благословихме организирането и провеждането на Фестивал на православната книга в скъпата ни столица София, който е пръв по рода си в престолния ни град.

Място на провеждането му избрахме старинния храм посветен на Премъдростта Божия Господ Иисус Христос, Въплътеното Слово, от Когото идва всяко добро знание и съвършена мисъл. Именно Той – Словото, Който ни просвети с познанието на истината чрез божествените писания, да благослови и откриването на тази седмица, която, не би било преувеличено да определим като седмица на православната книжнина в София.

На предстоящия книжен фестивал, издателите на православна литература от Софийска епархия, ще имат възможност да представят своята дейност, която е в полза на православната християнска мисъл. Ще бъдат представени изданията на Софийска света митрополия, някои от които са преиздания на ценни богословски трудове и богослужебна литература, а други за първи път преведени на български език, заемащи своето достойно място в редиците на православната книжнина.

Искрено се надяваме, че чрез организирането на подобни срещи в Софийска епархия, православната книжнина ще заеме своето значимо място, та чрез нея Христовото благовестие да достигне до колкото се може повече човеци.

Нека продължим старанията и заветите на славните ни предци будители, които на дело приложиха силната си вяра и упование в Господ Иисус Христос, като не скъпиха сили и време в просветляване на своите братя и сестри по вяра, род и език. Така, чрез разпространението на православното книгоиздаване, сме убедени, че делото на славните ни предци ще бъде продължено, и обичната ни Родина България отново ще възвърне същността си на славна „Държава на духа“, вярата и книжовността!

На добър час на Фестивала на православната книга в града на Божията Премъдрост – София!

С отеческа в Христа обич и благословение,

† НЕОФИТ

 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Източник: Сайт на Софийска митрополия
Снимка: Софийска митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...