Ловчански митрополит Гавриил: „Когато сме сме единни, сме силни“



В разговор с Илия Вълков за предаването „Радио Точка“ по БНР, Ловчанският митрополит Гавриил коментира някои от църковните събития, които усилено се обсъждат в публичното пространство пред последните дни.

„Няма радикално разделение между митрополитите в БПЦ, тъй като разделението би означавало  разкол.“, заяви митрополит Гавриил в отговор на журналистически въпрос. Той сподели, че има различия между отделните митрополити по определени теми, но според него единството на църквата ни е съхранено. Една от темите по които синодалните архиереи са на различно мнение, е съслужението с представители на неканонична църква, посочи митрополитът. Той коментира съслужението на петимата български епископи, сред които трима митрополити, с украинската църковна структура ПЦУ, непризната от Българската православна църква,  като поясни, че в Светия синод на БПЦ не са били известени за това пътуване и не е обсъждано такова решение.  „Научихме, когато медиите отразиха тези събития. Научихме от медиите. Преди това се носеха слухове, но не се знаеше дали е така или не е така.  Не сме имали дебати и решение на Светия синод по този въпрос.“ – каза митрополит Гавриил. Той не коментира каноничното нарушение, но разказа, че когато представителят на ПЦУ  Сергей Доменко пристигна в България на погребението на патриарх Неофит,  част от българските архиереи са взели решение да не извършват съслужение с него.   „Имахме такова твърдо намерение тогава. Слава Богу, че той не се опита, защото щеше да стане неприятно.“, сподели Негово Високопреосвещенство и припомни, че украинският гост не е бил поканен от Светия синод на БПЦ, за разлика от останалите църковни представители.

Митрополит Гавриил коментира и решението на Синода на Руската православна църква – МП  от 30 май т.г., с което РПЦ прекъсва общение с българските йерарси,  участвали в организираното от  Константинополския патриарх Вартоломей съслужение с представители на ПЦУ. Той посочи, че Руската православна църква действа по този начин с всички, които встъпват  в молитвено общение с неканоничната църковна структура в Украйна, и че не прекъсва общението си с Българската православна църква, а само с отделни нейни представители, докато настъпи промяна. Тази промяна според него  би могла да се изрази в отказ от такива бъдещи действия. „Жалко е,  че има това разделение, каза още той, но да се надяваме, че то ще се изправи в бъдеще както трябва, по каноните на Църквата.“

Митрополит Гавриил внесе яснота и по медийните съобщения за предстоящо участие на архимандрит Дионисий в подготовката на патриаршеския избор. Оказва се, че на заседание на Светия синод наистина е взето решение, макар и не единодушно, архим. Дионисий да помага на една от комисиите за провеждане на изборите. Това е комисиянта по посрещане на гостите, която ще бъде на пряко ръководство от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Петима от митрополитите са гласували против включването на архимандрит Дионисий в работата на Синода по подготовка на изборите, предвид начина, по който той е понесъл наложената му мярка във връзка с предишни църковни нарушения. „Ние не сме му затворил пътя, но когато му снехме запрета и му разрешихме да служи, Синодът взе решение да го изпрати за една година в Рилския манастир, за да покаже своето послушание.  Той не отиде и един ден там. При това положение ние не знаем утре как може да постъпи. Ако беше изпълнил това нещо няма проблем църквата да си върне пълното доверие, но той не го направи. Затова и някои владици бяха против такова назначение.“ – каза още митрополитът.

На въпрос дали има политически натиск върху църквата, митрополит Гавриил отговори, че лично на него никой не му е оказавал политически натиск.  Но не изключва определени политически представители да се свързват с църковни йерарси и да търсят тяхната подкрепа: „Политиката винаги се опитва да ползва Църквата, защото Църквата има авторирет. Но това не бива да става.  Цъквата е отворена за всички партии, които искат да служат на Господ. Не можем да изберем една партия, а друга да загърбим; не е правилно това…  Църквата може да оказва на политиците помощ по духовни въпроси и мероприятия, които са в полза на хората, като милосърдие, социална дейност и пр., но не бива да се занимаваме с политика. Политиката ни унижава. Иначе има много въпроси, които трябва да решаваме  заедно; какво би могло да се направи за подобряване на живота на хората. “ – добави той.

Относно заявлението на Пловдивския митрополит Николай, че няма да участва в изборите, митрополит Гавриил поясни, че Светият синод няма правомощия да изключи от избора никого, ако отговаря на изискванията за участие. Той разясни, че при първоначалната процедура, която е анонимна, всеки от митрополитите ще получи бюлетина, която съдържа имената на избираемите 9 души. Всеки митрополит подчертава трима души, и който от кандидатите получи 2/3 от гласовете, се счита за избран. Процедурата се повтаря, докато се определят трима души, всеки от които е събрал 2/3 от гласовете. За своето участие в изборите  митрополит Гавриил сподели, че като монах той нито нещо иска, нито от нещо се отказва, а иска да се изпълни волята Божия: “ Така че аз ще се явя и ще приема това, което Господ даде да стане. Ние знаем, че без воля Божия нищо не става в Църквата.“

Митрополит Гавриил сподели още една подробност, свързана с възможностите за дистанционно гласуване: съществува синодално решение, което определя,  че  право да гласуват имат само лично присъстващи архиереи.

„Трябва да да пазим каноните и да сме единни, защото когато сме единни, тогава сме и силни“ – каза митрополит Гавриил в края на разговора.

Източник: БНР

Източник на изображението: Днес.БГ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...