Монасите от Гложенския манастир – на ръба на оцеляването



Животът в Гложенския манастир "Св. Георги Победоносец" наподобява истински "сървайвър" сред Тетевенския Балкан в момента. 8-вековната обител, основана с позволението на цар Иван Асен II от киевския княз Георги Глож, е разположена под връх Камен Лисец (1 095 м), на 12 км от Тетевен. 

Според игумена й Панкратий вече дни наред тя е оставена без прясна вода поради авариралия от ниските температури водопровод. Студът е заледил манастирските тръби и е пръснал 4-те бойлера. Извън строя е и помпената станция към манастира поради повреда в електрозахранването.

Сега дядо Панкратий и единственият му йеромонах Нектарий оцеляват, като вадят за кухненските си нужди вода от резервоар в обителта. Течността в щерната обаче привършва в края януари. "Днес при нас е като манастирски сървайвър. Носим вода за пиене от извор на 500 метра от нас. Поради тежките условия сме спрели и приема на богомолци. Трябват ни поне 10 000 лева, за да възстановим водоподаването", каза още йеромонах Панкратий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...