Новият Варненски и Великопреславски митрополит отслужи св. Литургия в катедралния варненски храм



3125Тази сутрин новопровъзгласеният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи първата си св. Литургия в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ като предстоятел на Варненската и Великопреславската епархия.

На Василиевата литургия присъстваха множество миряни, представители на местната власт, начело с кмета Иван Портних. Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия в своето приветствено слово изразиха своето задоволство от изборния резултат.

Вчера Негово Високопреосвещенство бе посрещнат при село Моравица, общ. Антоново – граничното място, което бележи началото на Варненска и Великопреславска митрополия. Там той бе очакван от духовенство и миряни от петте духовни околии на Варненската епархия. Новият митрополит целуна земята на своята епархия и каза: „Обещавам, че винаги ще обичам тази земя и никога не ще забравя молитвите на Божия клир и народ“.

По-късно в същия ден митрополит Йоан бе посрещнат с аплодисменти и възгласи „Достоен!“ от събралото се множество при катедралния варненски храм. Владиката отбеляза, че е трогнат дълбоко от едно изречение на варненските миряни и духовници, казано при каноническия му избор в Светия Синод. По думите му посланието на варненци е било, че Негово Високопреосвещенство е изпросен с много молитви. „Аз нямам право да забравям това и с цялата си съзнателност ще се постарая оттук насетне през дните, в които ще бъда тук, през моя живот, да подложа душата си за моите ближни“, каза той.

 

Източник: Дарик Варна, сн.:Весела Игнатова, www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...