Орден „Св. Йоан Рилски“ І-ва степен за патриарх Вартоломей и митрополит Григорий Папатомас, и други важни решения на Светия Синод на БПЦ



На своето редовно заседание от 10.09.2024 г., под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Даниил, Св. Синод взе няколко важни решения, които публикуваме както следва:

Награждаване с орден на БПЦ – БП „Св. Йоан Рилски“ І-ва степен

Като разгледа предложението на Пловдивския митрополит Николай за награждаване на Вселенския патриарх Вартоломей и писмо с мотивирано предложение на Неврокопския митрополит Серафим за награждаване на Перистерския митрополит проф. д-р Григорий Папатомас с ордена на БПЦ – БП „Св. Йоан Рилски“ І-ва степен, след проведено гласуване единодушно

Р Е Ш И:

На основание чл. 205 от УБПЦ – БП, за особени заслуги за преодоляване на разкола в БПЦ – БП, награждава с орден „Св. Йоан Рилски“ І-ва степен Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, както и с признателност и заслуги към БПЦ – БП за преодоляване на разкола, награждава Перистерския митрополит проф. д-р Григорий Папатомас с орден на БПЦ – БП „Св. Йоан Рилски“ І-ва степен.

Мотивирано решение за награждаването на Перистерския митрополит Григорий Папатомас

В резултат от разкола в БПЦ – БП (от 1991 г. и след това: 1992 – 1998 – 2009 г.) и предявените произволно материални и имуществени претенции от страна на отделилите се от единството на Църквата клирици, след дълъг 20-годишен времеви период, те напуснаха българските държавни граници и достигнаха вече до най-висшия съд, който съществува в Европейския съюз за такива или подобни на тях казуси – до Европейския съд по правата на човека. Поради недостатъчната осведоменост на членовете на ЕСПЧ относно църковно-каноничните особености на православните поместни църкви, схизматиците спечелиха на първата инстанция. По това време (2009 г.) Българската патриаршия се нуждаеше от едно канонично експертно мнение, което би могло да изясни въпроса пред европейските съдии от църковно-канонично гледище, и така тя се обърна към архим. Григорий Папатомас в качеството му на експерт-канонист, професор по Канонично право в Богословския факултет на Атинския университет и в Православния богословски институт „Свети Сергий“ в Париж. Експертната помощ от страна на архимандрит (сега митрополит) Григорий Папатомас е била винаги напълно безвъзмездна. Предоставеното канонично експертно мнение от архимандрит Григорий Папатомас, заедно с неговото по-късно допълнение (относно термина „източноправославна църква“), послужиха за оправдаването на БПЦ – БП в гореспоменатия съдебен процес и станаха една от предпоставките за по-сетнешното пълно преодоляване на разкола в БПЦ – БП. Заслугата на архим. (сега митрополит) Григорий Папатомас за БПЦ – БП, за признаване на нейната каноничност, е безспорна. Той подкрепи БПЦ – БП в изключително труден за нея и за българската държава момент.

 

Наречение на архимандрит Мелетий (Спасов)

Днес, 10.09.2024 г., Св. Синод в пълен състав, под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Даниил, по предложение на Пловдивския митрополит Николай, след проведено гласуване, Св. Синод единодушно реши в епископски сан да бъде ръкоположен Високопреподобният архимандрит Мелетий (Спасов), ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Наречението на архимандрит Мелетий с титлата „Знеполски” бе извършено днес в Синодалната палата, а епископската хиротония ще се извърши на 15 септември (неделя) от 9:00 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След хиротонията епископ Мелетий ще продължи своето служение като ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Биография на архим. Мелетий (Спасов)

Архимандрит Мелетий (Спасов) е роден в София през 1985 г. Завършва средното си образование в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ с профил немски език през 2005 г. Същата година е приет за студент на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който завършва през 2009 г. като бакалавър теолог с педагогическа правоспособност. През академичната 2007 – 2008 г. специализира богословие в университета на Йена, Германия. През 2013 г. се дипломира успешно като магистър в катедра „Класическа филология“ на Софийския университет. От 2012 г. е приет като послушник в Дивотинския манастир св. Троица, в който е постриган за монах на 23 юни 2014 г. от Браницкия епископ Григорий и воден под мантия от игумена, архимандрит Пахомий. През 2015 г. е ръкоположен за йеродякон и йеромонах от еп. Григорий. В периода 2016 – 2017 г. е изпратен на богословска специализация в ОЦАД „Св. св. Кирил и Методий“ в Москва. От 2017 г. е назначен за заместник‐ректор по учебната дейност на Софийската духовна семинария и преподавател по Свещено писание на Новия Завет.  От тогава  ръководи и хора на Семинарията. От 2018 г. е задочен докторант по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. На 29 юни 2022 г. е възведен в сан архимандрит от Старозагорския митрополит Киприан.

 

Назначение на Белоградчишки епископ Поликарп

На своето редовно заседание на 10.09.2024 г. Св. Синод на БПЦ – БП реши: Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, досегашен втори патриаршески викарий да бъде назначен за първи викарий на Пловдивския митрополит Николай.

Източник: Официален сайт на Софийска митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...