Осветиха Кокаланската църква в село Жълтеш край Габрово



Фокус

Старата Кокаланска църква в махала Бончевци на село Жълтеш бе осветена днес в 13.30 часа . Възстановяването на храма се изпълни по проект на читалище “Светлина”, което днес чества своя юбилей. Проектът е защитен пред Националния фонд “Култура” и се нарича “С читалище "Светлина” от стари към нови времена".

Това е поредният проект, с който 80-годишното читалище продължава да развива и обогатява дейността си. През 2002 година реализира проект за издирване и събиране на автентични народни песни, легенди, предания и митове, издадени по-късно в книжка. През 2004 година пак по проект създава певческа група за автентичен фолклор, която изпълнява тези песни и участва в редица събори и надпявания. Миналата година читалището спечели и проект за възстановяване на Кокаланската църква.
Макар да няма своя сграда, сцена, салон или гримьорни, читалището в Жълтеш има присъствие в живота на местната общност, привлича и млади хора за участие в съставите за сценични танци и за художествено слово.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...