Патриарх Даниил на Рилските езера: „Дай Бог да занесете в домовете си тази радост и душевна чистота“



Днес Българският патриарх Даниил бе посрещнат в района на Рилските езера от поклонници, които изминават маршрута „Рилският Чудотворец“. Пътуването на поклонниците от София до Рилския манастир е посветено на св. Йоан Рилски Чудотворец. Участват православни християни, които изминават пътя на светите му мощи, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

„Никога не е преставала вярата, поклонението и благоговението на народа ни към свети Йоан Рилски.“ – каза Негово Светейшество патриарх Даниил. Той бе посрещнат от десетки поклонници с тропара на свети Йоан Рилски. Патриархът благослови поклонниците, след което се отправи заедно с тях към езерото Бъбрека, където извърши водоосвещаване.

„Радва се сърцето на човек, когато вижда толкова души, които имат любов към свети Йоан Рилски и подражават на неговия подвиг. Макар в няколко дни, но те посвещават това време именно на молитва към Рилския Чудотворец, към Бога, за да вкусят мъничко от тази благодат, която той е придобил, и която е станала извор на жива вода. Към този извор се стремят от хилядолетия целокупният ни българския народ и много православни християни. Те идват тук да приемат благодатта, която св. Йоан Рилски изпросва от Бога. “ – каза пред събралото се множество патриарх Даниил. Той призова през усърдието, молитвите и покаянието на поклонниците да се постави основа на покаянието на нашия народ.

 

„Свети Йоан Рилски никога не е преставал да ходатайства за всички нас, но ние не чуваме, ние не се обръщаме към Бога и ние не получаваме това, което той изпросва. Дай Бог да занесете в домовете си сред приятели, близки, семейства тази радост, тази душевна чистота. Нещо, което изключително много липсва в съвременния свят, и е светлина, която няма как да не се забележи от нашите ближни братя и сестри“ – каза още патриархът. Той допълни че са нужни мир, спокойствие, човеколюбие, внимание и грижа за хората около нас.

„Това, което свети Серафим Саровски казва: „Придобий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят“, ще видим как ще започва да се случва. Защото до такова положение сме стигнали, че действително Господ със своя промисъл ни показва, че без Него стигаме до задънени улици; че нищо добро не получаваме, нито можем да се надяваме в бъдеще на нещо добро без Него. „- каза още патриарх Даниил.

„Никога не е преставала вярата, никога не е преставало поклонението и благоговението на народа ни към свети Йоан Рилски, но дай Боже да се увеличи, да се възпламени и да достигне до повече български сърца. И този път, който вървите, да стане път, който, ако не така физически да го извървяват хората, но техните сърца да се отворят и молитвите им да възлизат към Бога.“ – каза в края на водосвета патриарх Даниил. Той пожела успешно завършване на поклонническия път, както и повече хора да тръгнат по него, за да се слави Божието име.

Тази вечер е поклонението пред мощите на светеца в Рилския манастир. Походът завършва утре, 6 август, Преображение Господне, с Божествена света литургия и лития до гроба на свети Йоан Рилски.

Източник: БТА, със съкращения.

Снимки: БТА,  Ангел Иванов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...