Послание на Румънския патриарх Даниил по случай интронизацията на Българския патриарх Даниил



Ваше Светейшество,
Възлюбени братя архиереи,
Членове на Светия Синод на Българската православна църква,
Боголюбиви братя и сестри,

С голяма радост в Господа Христа архиереите, духовенството и вярващите на Румънската православна църква приеха днес, 30 юни 2024 г., вестта за избора на Ваше Светейшество за патриарх на Българската православна църква. Напълно сме уверени, че Ваше Светейшество ще бъде достоен приемник на блаженопочившия патриарх Неофит и на другите високопочитаеми патриарси на Българската православна църква, чието духовно наследство ще продължите с вярност и действеност и със същата грижа за Румънската православна църква и общността в София.

Достойнството Предстоятел на Българската православна църква, към което сте призован от нашия Спасител Иисус Христос, „Великия Първосвещеник” (Евр. 4:14), предполага особена пастирска отговорност към Българската православна църква, най-вече в тези трудни времена, белязани от множество морални, социални и икономически кризи и дори от военни конфликти. В контекста на многочислените предизвикателства на днешния свят, нашият Господ Иисус Христос, „Добрият пастир” (Иоан. 10:11), призовава всички служители на Неговата Църква да свидетелстват с думи и дела за спасителната истина на Неговото Евангелие. Убедени сме, че като верен и усърден служител в лозето Господне, Ваше Светейшество ще допринесе за съхраняването и утвърждаването на християнските ценности в съвременния свят и за насърчаването на обществената и човеколюбива дейност на Православната църква.

В тези тържествени мигове се молим Всемогъщият Бог да Ви дари с мир, радост и изобилно застъпничество да водите Българската православна църква по пътя на спасението, за слава на Пресветата Троица и на цялото Православие.

С нашето братско послание, предадено на Ваше Светейшество от Негово Високопреосвещенство митрополит Нифон, Архиепископ на Търговище и Патриаршески екзарх, имаме удоволствието да участваме в този голям и благословен празник на Българската православна църква, който укрепва общението между нашите Църкви, взаимността между румънския и българския народ.

От името на Светия Синод, духовенството и вярващите на Румънската православна църква, поздравяваме Ваше Светейшество по случай това знаменателно събитие, като Ви пожелаваме дълги и плодотворни години в служението Ви на Светата Българска православна църква!

С дълбока почит и братска любов в Христа, нашия Господ,

† ДАНИИЛ
Патриарх на Румънската православна църква

30 юни 2024 г.

Източник: Вasilica.ro

Снимка: Вasilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...