Първи реакции на решението на РПЦ за прекратяване на общение с петима български йерарси



На свое заседание от  30 май 2024 год. Светият синод на РПЦ – МП взе решение Руската православна църква да прекъсне молитвено  общение с петима български йерарси. Това са Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит. Причината за това решение е съслужение с представители на новосъздадената в Украйна по решение (томос) на Константинополския патриарх Вартоломей църковна структура с название Православна църква на Украйна (ПЦУ). Същата не е призната от повечето поместни православни църкви, в това число – от Българската православна църква.

Преди да вземат решение, участниците в заседанието са изслушали доклада на председателя на Отдела за външноцърковни отношения към РПЦ – МП, Волоколамски епископ Антоний, за състоялото се съвместно служение на българските архиереи с представителите на една от разколническите структури, действащи на територията на Украйна – съобщава Российская Газета. (Припомняме, че на 19 май в манастира Валукли в Истанбул патриарх Вартоломей отслужи литургия, в която взеха участие представители на ПЦУ.)

„Като изразява дълбоко прискърбие по повод тези събития, Светият синод на РПЦ счита, че те нанасят сериозна вреда на отношенията между Българската и Руската православни църкви. Участниците в заседанието констатират невъзможност за съслужение със споменатите иерарси, встъпили в църковно общение с разколници.“, се казва още в съобщението.

Първи коментар на решението на Светия синод на РПЦ направи депутатът Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС в 44 Народно събрание. Той е определил това решение като несъстоятелно и като  знак за разгръщане на хибридна война на Русия срещу европейските ценности.

Членът на Движението за права и свободи е изразил тревога, че подобни решения водят до задълбочаване на разделението в православието.

На официалния сайт на БПЦ -БП липсва коментар на цитираното решение.

Източник: Российская Газета  Офнюз

Снимка: Дневник

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...