Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитвена подкрепа за огнеборците и пострадалите от огнената стихия в България



Св. Синод на БПЦ-БП, с тревога наблюдавайки случващото се огнено бедствие, обхванало части на страната, отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом, нуждаещи се от особена помощ и закрила.

Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен зов към Майката Божия – Пресвета Богородица, към света великомъченица Марина и свети пророк Илия, покровител на огнеборците, да се застъпят молитвено за нас, та Бог да защити от бедствието народа ни и по техните молитви да ни запази невредими.

В последните дни пожари избухнаха в различни части на страната, на някои места беше обявено частично бедствено положение.

Площта, засегната от големия пожар, бушуващ северно от Стара Загора, към момента е около 7 000 дка, но това е по първоначална информация. Това съобщи пред медиите инж. Иван Чергеланов, директор на Държавно горско стопанство (ДГС) – Стара Загора. „Към момента не можем да кажем каква е горската площ, защото не сме влезли вътре в пожара, тепърва ще се установява каква е тя“, посочи той и добави, че горят иглолистни масиви и смесена широколистна гора.

Пожарът в землищата на селата Михилци и Иван Вазово е напълно ликвидиран, съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив. Повече от 24 часа няма възобновени огнища по целия периметър и екипите на пожарната са изтеглени.

Пожарите, които бушуват от петък в Сакар планина, са под контрол. Огънят в Свиленградско е локализиран на всички фронтове и ситуацията вече е овладяна. Това съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Хасково. Изгорелите площи в пожара в Свиленградско надхвърлиха 100 хил. декара.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП; БТА

Снимка: Getty Images

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...