Сръбският патриарх Порфирий изпрати писмо до предстоятеля на Украинската православна църква



Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий е изпратил днес писмо до Негово Блаженство Киевския и цяла Украйна митрополит Онуфрий по повод приемането от Върховната Рада на Украйна на Закона за защита на конституционния ред в сферата на дейността на религиозните организации. Законът, придобил известност като „Закон за забрана на УПЦ“, беше приет на 20.08.2024 год.

В писмото си Негово Светейшество патриарх Порфирий изразява безрезервна подкрепа за клира и народа на Украинската православна църква и подчертава, че има не само задължение, но и силна лична нужда да изкаже  пред събрата си, митрополит Онуфрий, своето съжаление и дълбоко възмущение от новината, че парламентът в Киев е приел закон, насочен към забрана на дейността на автономната Украинска православна църква.

„Не беше много отдавна времето на Втората световна война, когато Сръбската православна църква беше забранена и преследвана. И във вашия случай днес  ние усещаме истинността на светите думи на апостол Павел, че „кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове.“(1 Кор. 12, 26), напомни патриарх Порфирий. Той подчерта, че делото и мисията на  Църквата тогава са били възпрепятствани от един откровено тоталитарен, престъпен режим на марионетно-фашистко управление. Но, за да бъде трагедията още по-голяма днес, сестринската църква в Украйна е преследвана от правителство, което декларира, че е демократично, и което е съставено от нейни сънародници. Това прави ситуацията трудна и несравнимо по-абсурдна.

„С тревога в сърцата си, скъпи брате в Христа, усещаме, че действията срещу Украинската православна църква стават модел за въвеждане на нов тоталитаризъм, в който дори максимата на Свети равноапостолен император Константин, превърнала се в основен и общоприет принцип на обществения живот, не е валидна. А тя гласи: Всеки да вярва, както сърцето му иска.“ – пише още Патриарх Порфирий и в заключение отбелязва, че принизяването на Украинската православна църква до забранена организация допълнително легитимира вече перманентното преследване, арестуване и тормоз на духовната йерархия и вярващите на УПЦ, и дава възможност за по-нататъшно изземване на имуществото й. Или с други думи – повтаря голготския сценарий, като я разпъва на нов кръст на страданието, а украинското общество  връща във времето на римските гонения срещу Христовата църква.

„Нашите молитви, нашите надежди, нашите мисли, но и нашите искрени пожелания са отговорните да се обърнат от безумието си към познанието на правдата и истината. Молитвата за това мирът, братската любов и съгласието отново да царуват във вашата родина  постоянно се въздига пред лицето на Господа от всяко сърце на винаги верния ви сръбския народ, в чиято безрезервна подкрепа и помощ никога не трябва да се съмнявате. С надежда за най-благоприятно и справедливо разрешение на болезнената ситуация и с молитва към най-големия Страдалец във всички светове, нашия Господ Иисус Христос – да даде на вас, пълнотата на възлюбената Украинска православна църква, сила, вяра, любов и търпение да носите кръста си до възкресния ден, изпращаме ви братски поздрави и любовта на сърцата ни!“ –  така  патриарх Порфирий завършва писмото до своя брат в Христа, Киевския и цяла Украйна митрополит Онуфрий.

Източник: Официална страница на Сръбската православна църква 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...