Стартира първото българско православно интернет-радио „Сион“


Източник: ruenmanastir.com

На 19 октомври, празникът на Св. Йоан Рилски, стартира първото православно интернет-радио в България – интернет-радио "Сион".

Откриването на интернет-радио "Сион” съвпада с храмовия празник на манастира. Празничната Света литургия е от 9.00 ч. В 15.00 ч. радио „Сион” ще бъде представено на пресконференция, която ще се проведе в храма на светата обител. В 17.00 ч. с водосвет и благодарствен молебен първото православно радио у нас ще бъде официално открито, а първото ефирно предаване ще стартира в 18.00 ч.

Първоначалната 24-часова схема на излъчване е променена, поради проблеми с електрозахранването на манастира, съобщиха днес за Православие България от екипа. Емисиите на интернет-радио "Сион" може да следите всеки ден от понеделник до събота според новата схема: от 08.30 до 13.00 и от 14.30 до 18.00 ч.

Интернет-радио „Сион” е изградено на територията на манастира „Св. Иван Рилски”, с. Скрино, по инициатива на руенското братство.

През 2004 г. манастирският съвет учредява Сдружение "Гълъб”, в чийто устав е заложен проектът за изграждане и поддържане на радио-телевизионна медия. Радиото стартира като онлайн програма по Интернет, като амбицията на екипа е при първа възможност да кандидатства за лиценз за разпространение чрез наземно радиоразпръскване. 

След като от сдружението получат лиценз за ефирна честота от СЕМ и благословение от Светия Синод за новото ефирно радио, то ще носи ново име.

 "Сион" е името на интернет-радиото, което стартира на 19 октомври.  Защо "Сион"?

„Сион” е един от хълмовете на Иерусалим. Често с това име се нарича самият град Иерусалим. В Стария Завет „Сион” се споменава като място, на което живее Бог и му се отрежда Свято първенство сред планините. Планината „Сион” е онази, в чиито основи е положен драгоценният Камък. В Новият Завет „Сион” – това е небесният Иерусалим в Царството Божие, символ на Църквата, в Която живее Господ Иисус Христос и предобраз на Пречистата Дева Богородица, послужила за великата тайна на Боговъплъщението.

Екипът на интернет-радиото тълкува избора на това име и според друг контекст. Самата дума "сион" означава височина, място, където стои страж.  В село Скрино е роден Свети Йоан Рилски. Манастирът на негово име е построен на възвишение, откъдето се виждат Кюстендил, Перник, дори и околностите на София.  "Сион" символизира мястото на манастира. "Сион" е метафора за страж, който бди над обитателите от околностите на манастира, и благословията на светеца – Св. Йоан Рилски.

Интернет-радио Сион е некомерсиална медия за развитие на културно-просветна дейност в областта на източно-православното вероизповедание. Като съвременен отговор на нуждата ни от общуване с традицията на Православието, радио Сион си поставя за цел да предаде активния образ на Църковната действителност в България.

По своето съдържание, православните предавания са обособени в три програмни направления:
– "литургично”, представящо Богослужебния кръг, възприет и обособен от Православната ни Църква;
–  "катехизационно”, запознаващо слушателя с основни истини и правила на Църквата;
– "теологично”, представящо постиженията на различните систематични богословски науки (Догматика, Апологетика, Нравствено богословие, Църковна археология, Християнско изкуство и много други) от времето на тяхното обособяване до днес.

Предаванията на интернет-радио “Сион” ще бъдат насочени към максимално широка аудитория, хора от  различни възрасти, с различни интереси. Приоритет в програмата на радиото са предавания, засягащи актуални въпроси, свързани с общественото мнение, социалния интерес и културното развитие и история на нашата страна, включително и извън строго църковната тематика.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...