С литийно шествие и заупокойна молитва днес ще бъдат отбелязани 147 години от Старозагорското клане



С литийно шествие и заупокойна молитва днес ще бъдат отбелязани 147 години от Старозагорското клане.

Честването на заветната дата – 19 юли, ще започне с вечерна служба в енорийски храм „Света Троица“, където са загубили живота си над 2500 християни.

След това литийното шествие ще тръгне към Мавзолей костница „19 юлий 1877”, където ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите старозагорци.

С навлизането си в Стара Загора през лятото на 1877 г. войниците на Сюлейман паша избиват 14500 българи от населените места в района, а други 10000, предимно млади момчета, девойки и жени, са отвлечени и продадени на робските пазари на Османската империя. Значителен брой българи са избити в старозагорските села и по пътя на войската към града. Само в църквата „Св. Троица“ са заклани 2500 души. Убити са и събралите се в храмовете „Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Храмовете са обстрелвани с артилерия и опожарени.

Градът е изгорен до основи и обезлюден. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България, където остават до пролетта на 1878 г. Много от тях не се завръщат повече в Стара Загора. Многзина тогавашни съвременници дори смятат, че на това място повече няма да съществува град.

По-рано днес, в знак на преклонение пред  делото на организаторите и участниците в Старозагорското въстание от есента на 1875 г. и почитане на тяхната памет oт община Стара Загора, военни от Втора тунджанска механизирана бригада, политици и граждани поднесоха венци и цветя на паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов.

Източник: БТА; БНР

Снимка: infoz.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...