Църквата в родопското село Бойково спешно се нуждае от ремонт



Църквата „Свети Атанасий“ в село Бойково, община Родопи в област Пловдив, се нуждае спешно от ремонт, съобщава БТА. Това сигнализират жители на населеното място. Стените на храма са напукани, на места мазилката се рони, а стенописите се нуждаят от реставрация. Сградата е художествен паметник на културата от 1978 г.

Храмът е построен през 1835–1839 година на най-високото място в селото. Той е един от най-ранните в Тъмръшката нихия, посочиха от община Родопи. Предполага се, че за вдигането на църквата заслуга има Атанас Калмуков – Гюмюшгердан, който бил приближен на султана, а майка му била родом от Бойково. За това свидетелства и фактът, че той е подарил икона с надпис „Дарявам икона, носеща името на великомъченик Атанас“.

Сградата е обследвана, има проектно предложение за нейната реставрация и издадено строително разрешение от 2021 г., коментираха от общинската администрация. Предписаните дейности за цялостната реставрация на храма са повече от двайсет. Те се отнасят за покрива, възстановяване на корниза, изграждане на нов притвор, нови решетки на прозорците, реставрация на дървените елементи в храма, стенописите и елементите на църковното обзавеждане, демонтиране на печки на твърдо гориво и неизползваеми кабели, подмяна на осветление. За двора фирмата, изготвила предложението за реставрационна намеса, препоръчва ремонт на оградата, изграждане на нова входна врата, поставяне на осветление, боядисване на камбанарията и поправка на ламаринената обшивка.

Църквата е собственост на Пловдивската митрополия и тя е институцията, която трябва да извърши ремонта, посочиха от община Родопи. На 10 юни тази година от БТА е входирано запитване до Пловдивския митрополит Николай, планирани ли са дейности по храма, има ли разчети каква сума е необходима за ремонта, на което към момента няма отговор.

Снимка: novini247.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...