Юбилейни чествания за 24 май в Рим и празник на БПЦО „Свети Седмочисленици“



С голяма духовна радост премина духовният празник на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим по повод честванията на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, и с тържествени събития беше отбелязан Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
През май 2024 година се навършват: 100 години от първото официално църковно и държавно отпразнуване на празника на светите братя Кирил и Методий в Рим, проведено през май 1924 г. (тогава е организирано от Комитета за уреждане на отпразнуването на българския национален празник Св. св. Кирил и Методий в Рим, по инициатива на проф. Любомир Милетич – председател на БАН и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“) и 5 години от посещението на папа Франциск в България (реализирано в периода 5–7 май 2019 г.).
Тези годишнини бяха най-тържествено отпразнувани с обществени и църковни събития, по време на дните, посветени на живота и делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, както от всички българи в България и по света, така и по традиция от българите в Италия, и по-специално Българската православна църковна общност в Рим.
Вече за четвърта поредна година, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и след посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България, с благословението и участието лично на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, в Рим се отслужва света Литургия на централния олтар в раннохристиянската базилика „Сан Клементе“ при мощите на св. Климент папа Римски, св. Игнатий Антиохийски Богоносец и българската светиня св. Константин-Кирил Философ. Това е историческо и духовно емблематично за България и българския народ място, наречено „Светинята на българите във Вечния град“.

В продължение на Кирило-Методиевото дело от IX век, според писмените свидетелства на изворите и научните изследвания, и по идейния проект на проф. свещ. иконом д-р Иван Иванов (през 2020 г.), български православен архиерей в лицето на Негово Високопреосвещенство Антоний, в служение с клирици от Западната епархия на БПЦ, отслужват Божествена архиерейска света Литургия на централния олтар на древната римска папска базилика “Сан Клементе”. Освен това продължава дългогодишната традиция за поклонение на мощите на св. Константин-Кирил Философ и молебен на гроба му.
Събитията имаха както църковен и обществен, така и политически и дипломатически характер. На тях в Рим по традиция присъства правителствена и църковна делегация, която за един от най-българските празници, 24 май, се покланя на живота и делото на светите братя Кирил и Методий.
Това са важни за България чествания, които пряко свидетелстват и утвърждават българската националност, идентичност, църковност, просвета, писменост, култура, дипломация и политика. След няколко прекъсвания във времето от 1924 година, официално честванията за Светите братя от българите в Рим се организират и не прекъсват до днес.
На тези събития присъстват църковници от Православната църква, от Католическата църква от Малтийския орден и от Ордена на Свети Лазар Йерусалимски, ректори и преподаватели от различни университети и представители на различни институции, дипломати, общественици, представители на българската църковност, култура и общественост, политици и придружаващи лица, свързани с историята на България, на Българската православна църква, българската просвета, наука и култура.
Празничната програма включваше:
На 22 май от 17:00 часа: Изложба „Атон в рисунки и фотографии“ (Папски латерански университет, Ректорат). Изложбата, под патронажа на Българския президент г-н Румен Радев и в негово присъствие, заедно с Ректора на Папския латерански университет в Рим Архиеп. проф. Алфонсо Амаранте, Зам. ректора на ПЛУ Монс. проф. Р. Фери, Н. В.Пр. Митрополит Антоний Западно- и Средноевропейски при БПЦ-БП; Авторите на Изложбата – Андрей Янев и член.кор-. проф. Мирослав Дачев и г-н Иван Златинов – съорганизатор на изложбата, модератор беше проф. д-р и свещ.ик. Иван Иванов.
На 23 май от 9:30 часа бяха отслужени Божествената архиерейска света Литургия, поклонение на мощите и молебен на гроба на свети Константин-Кирил Философ; от 15:00 часа беше направено поклонение на държавната и църковната делегация в древната базилика „Санта Мария Маджоре“, посветена на Божията майка, поклонение на светите ясли на Младенеца, пренесени от Йерусалим в Рим от Йерусалимския патриарх Теодор през VI век, поклонение на древната чудотворна икона на Богородица Salus Populi Romani, която по предание е нарисувана лично от св. апостол и евангелист Лука и е пренесена в Рим от св. Григорий Велики в края на IV век, поклонение в параклиса „Чеси“ в базиликата, където по времето на Светите братя са се пазили славянските книги след тяхното освещаване и където вече четири години православните българи от Рим извършват света Литургия за празника „Събор Богородичен“ и поклонение на паметната плоча от благодарния български народ за делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици (в Баптистериума на базиликата).

На 24 май от 11:00 часа: Благодарствен молебен в Параклиса на Светите братя Кирил и Методий и Свети Бенедикт Нурсийски в Криптата на папите в Базиликата „Свети Петър“ във Ватикана. Богослуженията оглави Н. В.Пр. Митрополит Антоний в съслужение с доц. архим. д-р Авенир Георгиев., ставр.ик. Юлиян Ангелов, и свещ.ик. проф. д-р Иван Иванов.
Дейно участие в честванията взеха настоятелите от БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим, от БПЦО „Свети Амвросий Медиолански“ в Милано и мисиите ни в Анцио, Нетуно, Колеферо, Пескара, Неапол и Сицилия.
На събитията присъстваха много официални гости и вярващи, дошли специално да уважат празника на българите в Рим.
От името на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим беше поднесен подарък на българския президент – копие на икона на св. вмк Георги Победоносец от Търновската иконописна школа от XVIII век, а за папа Франциск беше изработено специално стилизирано пано, представляващо разтворена книга, в която се преплитат всички букви от българската азбука, покрито със златноизтъкан кръст. Авторът на паното, който е и настоятел в БПЦО в Рим, е художникът Николай Делянов.
В честванията взеха участие църковният Хор „Агия’, с ръководител църковният псалт Никола Антонов и фолклорен хор „Бяла роза“ от православната ни мисия в Пескара.
Събитията се проведоха под егидата и с помощта на Президентството на Република България, Западно- и Средноевропейска епархия, Папския латерански университет, Министерството на културата на Р България, Посолството на България при Светия Престол и при Суверенния Малтийски орден, Българския културен институт в Рим, БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим и Центъра за културни и семиотични изследвания в България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...