в. Вяра: Попове започват съдебна делба на имоти


Попове и бивши служители на покойния Неврокопски митрополит Пимен започват съдебна битка за подялба на имоти. В Районен съд-Благоевград е внесена искова молба от бившия главен секретар на дядо Пимен Ангел Лазаров, отец Георги Илиев и служителите на митрополията Илия Дешев и Петър Манасиев.

Те искат да се извърши ликвидиране на съсобственост между тях и свещениците от църквата “Въведение Богородично” Андон Шавулев, Николай Икономов, Николай Иванов и Петър Стефанов. През 1997 г. осмината божи служители са закупили от Неврокопския владика Пимен парцели, намиращи се в района на Владишкия дом в Благоевград. Сделките са били изповядани пред нотариусите Катерина Тачруджиева и Искра Кутева.

Съгласно договора за покупко-продажба от общия имот с площ 12 238 кв. м, намиращ се в 5-и микрорайон, те са станали съсобственици на 1000 идеални части. Останалата площ е притежание на Неврокопската митрополия, като общата стойност по цени от 1997 г. е за 25 700 000 лв. Продажбата на парцелите е била направена не на всеки поотделно, а групово. Така например Ангел Лазаров и Георги Илиев на 3 април 1997 г. са платили за общ имот 300 000 лв. на дядо Пимен, който в договора присъства със светското си име Деян Неделчев Енев. След неговата кончина голяма част от благоевградските свещеници се покаяха и се върнаха в синода на патриарх Максим, както е в конкретния случай с поповете Андон Шавулев, Петър Стефанов, Николай Иванов и Николай Икономов. Тъй като четиримата не желаят доброволно да си поделят имотите с бившите си колеги, спорът е отнесен в съда.

Първото заседание на процеса с делбата започна с фалстарт заради нередовно призоваване на брата на попадията Аделина – Николай Икономов, каза за “Вяра” докладчикът по делото – съдия Владимир Ковачев. Очаква се Неврокопският митрополит Натанаил да обжалва сделката, тъй като е известно, че хората на Максим обявиха алтернативния синод на Пимен за нелегитимен, а служителите му за разколници.

Публикувано във в. Вяра, 8 март 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...