Дума: Наш владика на закуска с президента Буш


Източник: в. Дума, бр. 272

Видинският митрополит Дометиан е поканен на традиционната молитвена закуска при президента на САЩ Джордж Буш, съобщиха архиереи. На нея е поканен и шефът на дирекция "Религиозни потребности на лишените от свобода" към Министерството на правосъдието Васил Маринов.

Закуската, която е петдесет и пета по ред, ще се състои на 1 февруари 2007 г. По протокол участниците в нея наброяват 3500 души. За пръв в нея в по-новата ни история участва президентът Жельо Желев през 1991 г., който замина по покана на тогавашния президент на САЩ Джордж Буш-старши.

По протокол молитвената закуска започва с казване на молитвата "Отче наш" точно в 7,30 часа. След поздравления на участниците, изказвания на гостите и заключително поздравление от президента на САЩ, тя завършва точно в 9 часа.

Независимо от различната религиозна принадлежност на поканените, нехристияните също стоят прави по време на "Отче наш". Досега не е отбелязан нито един инцидент от страна на друговерци към тази традиция. Молитвената закуска се провежда винаги във вашингтонския хотел "Хилтън". През 1952 г. тогавашният му собственик, ревностен вярващ, сам е предложил хотела за място на първата молитвена закуска. Идеята за нея дава президентът Дуайт Айзенхауер. Първоначално на закуска той кани духовници, а впоследствие политици и светски лица.

Всъщност общуването между участниците започва предната вечер. Тя се нарича вечеря на общуване и споделяне. Делегациите се подреждат по маси на географски принцип.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...