Лувърът представя „Армения сакра”



Източник:
Le Louvre

Музеят Лувър в Париж представя за първи път от 21 февруари до 21 май 2007 г. година изложба, посветена на арменското християнско изкуство от покръстването на Армения в началото на ІV в. от свети Григорий Просветител до началото на ХІХ в. Проявата е организирана с подкрепата на „Армения, моя приятелка” по повод годината на Армения във Франция.

Зародило се в граничните земи на Римската империя, в подножието на връх Арарат, където се смята, че е попаднал Ноевият ковчег след потопа, арменското християнско изкуство най-напред разцъфва на границите между Византия и исляма, след това в контакт с Изтока на кръстоносните походи, преди да се възроди в сянката на Персийската и Османската империя. Близо 200 творби, сред които ръкописи, украсени с миниатюри, реликварии и златарски изделия, ще покажат изключителното своеобразие и богатството, резултат от тези последователни исторически сблъсъци. Извънредно ще бъдат представени и повече от тридесетина кавказки хачкари, монументални вертикални каменни плочи с дялани кръстове, истинско арменско изповедание на вярата, нямащи равни на себе си никъде по света.

Изложбата е факт благодарение на Музея и Съкровищницата на Светия престол на Ечмиадзин, на Историческия музей на Армения и на библиотеката „Матенадаран” в Ереван, които отстъпват специално своите експонати. Експозицията се реализира благодарение на меценатството на Грант Торнтън, фирмата Кавиар Петросян и със съдействието на компанията Армавия и осигурителното дружество Росгосстрах, и с медийното партньорство на телевизионен канал Истоар, печатното издание Ла Кроа и радио Франс Интер.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...