За Ватикана Юда остава предател


Източник: news.rnn.gr

В очакване на излизането от печат на апокрифното “Евангелие на Юда”, Римокатолическата Църква опроверга информациите, които твърдяха, че се предприема реабилитация на Юда. Скорошна публикация в “Times” представи мнение на историка от Ватикана Валтер Брандмюлер, според когото предателството на Юда е част от Божия план, за да бъде заведен Христос на Кръста и така да се стигне до Възкресението. Но самият Брандмюлер отрече тази информация.

В момента швейцарско издателство превежда Евангелието на Юда, което бе намерено в Египет. То е написано на коптски език, като гръцкият му вариант не е запазен. Текстът е датиран в ІІІ или ІV век, като неговото съществуване е засвидетелствано и от св. Ириней, епископ Лионски, който през ІІ век осъжда ереста на “Евангелието на Юда”.

Професор по богословие от университета Фордъм в Ню Йорк подложи на съмнение съдържанието на този текст с думите: “по-скоро е невероятно да се промени нашият възглед по отношение на това, какво е станало в онази епоха”.

Някои смятат, че една преориентация във възприемането на ролята на Юда, би довела до подобряване на връзките между Ватикана и Иудаизма, понеже в тази черна страница от историята главната роля няма да бъде заемана от един иудеин. От друга страна, според В. Брандмюлер това въобще не е така, понеже “диалогът между Светия Престол и Евреите продължава на други основи”.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...