Еп. Иларион: Какъв е статутът на католиците в православния свят и на православните в католическия?


Orthodoxeurope

Епископ Иларион Виенски и Австрийски (Алфеев), представител на Московската патриаршия пред европейските институции в Брюксел, предлага да бъде проучен статутът на католическите епархии в православните страни и на православните епархии в католическите страни в рамките на богословския диалог между двете църкви.

„На Запад мнозина са тези, които смятат, че понятието „канонична територия” е изгубило смисъла си в днешния контекст, след като в много страни православните съжителстват с католици и протестанти”, заяви епископ Иларион в интервю пред агенция Интерфакс. Според него понятието „канонична територия” не може да се прилага спрямо отношенията между православни и протестанти, но е напълно актуална в православно-католическия диалог, „тъй като между нас де факто имаме взаимно признаване на апостолското приемство и на действителността на тайнствата. Това признаване е формулирано в „Принципи на отношението на Руската православна църква спрямо другите християни” – документ, приет от епископския събор на Московската патриаршия през август 2000 година.

Според епископ Иларион, „трябва да се състави правилник на поведение на католиците в страни с преобладаващо православно население и на православните в страни с католическо мнозинство. Подобен правилник е бил създаден от католическата комисия Pro Russia в началото на 90-те години на миналия век, но не всеки спазва указанията на документа”.

Православните и католиците „не са конкуренти, а съюзници”, заяви епископ Иларион. Следователно, трябва да се отърсим от идеята, че в областта на мисионерството е възможно противопоставяне на двете църкви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...