Засилва се подкрепата за каноничната Украинска православна църква



Репресивните мерки срещу духовенството и вярващите на УПЦ болезнено напомнят как различните тоталитарни режими се отнасяха към християнската Църква.“

Изявление на Светия Синод на Православната църква на Чешките земи и Словакия

Йерусалимската патриаршия, както и Православната църква на Чешките земи и Словакия, се присъединиха към Поместните православните църкви, които осъдиха законопроект № 8371 (придобил известност като Закон за забрана на каноничната Украинска православна църква), който беше приет на 20 август т.г. от Върховната Рада на Украйна.

На 24 август президентът Володимир Зеленски одобри и подписа законопроекта, който влиза в сила 30 дни от датата на публикуването му. Той беше подкрепен от Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации.

Чешко-словашката църква последователно отказва да признае организацията, създадена от Константинополския патриарх Вартоломей през 2018 г. Приемането на законопроекта „изпълва до ръба чашата на горчивината, която духовенството и вярващите на Украинската православна църква пият от няколко десетилетия“, заявяват от Св. Синод на Православната църква на Чешките земи и Словакия. Светият Синод, под предстоятелството на Негово Блаженство Прешовския митрополит Растислав, направи изявление миналата седмица в подкрепа на преследваната Украинска православна църква. В изявлението се подчертава:

Лишаването от свобода на епископи, отнемането на храмове и манастири, и всички други репресивни мерки срещу духовенството и вярващите на Украинската православна църква болезнено напомнят как различните тоталитарни режими се отнасяха към християнската Църква. Обезсърчително е, че подобен закон е приет от законодателния орган на една демократична държава, която априори се очаква да бъде гарант на основните човешки права и свободи.

Изразяваме нашата подкрепа към Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, както и към цялата Украинска православна църква. Свети апостол Павел казва: „И кога страда един член, страдат с него всички членове…“ (1 Кор. 12:26). Ние не забравяме тези думи и се молим за Божията помощ и спасение на всички преследвани и страдащи. Молим духовенството и вярващите на Православната църква на Чешките земи и Словакия да продължат да се молят за мир в Украйна и по света. Вярваме, че всеки, който осъзнава, че зачитането на основните човешки права и свободи е важно не само за живота на една държава, но и за целия свят, ще се присъедини към тези молитви.“

Според Йерусалимската патриаршия, приемането на закона за забрана на УПЦ е неоправдано превръщане на религията в оръжие. „Подобно наказание на безброй църковни верни, мъже и жени, не насърчава единството, нито спомага за мира“, заявяват от Патриаршията.

Пълното изявление гласи:

Въпреки че сме много, ние сме едно тяло. Думите на свети апостол Павел в неговото Първо послание до коринтяни са кратко, но ясно напомняне за святото призвание на Църквата да проповядва единство. Именно в този дух Патриаршията на Йерусалим, заедно с много от нашите братя в Христа патриарси, както и други църковни глави, осъжда приетия от парламента на Украйна закон за забрана на богослуженията в църквите на УПЦ. Такова всеобщо наказание на безброй верни мъже и жени не насърчава единството, още по-малко насърчава мира. Няма оправдание религиозната практика да се превръща в оръжие и ние всички трябва да позволим на тези, които желаят да се молят, да го направят по начин, който е в съответствие с тяхната съвест. Настоятелно призоваваме украинския парламент да преразгледа и отмени този закон в името на добруването на всички вярващи в Украйна.

Сърцата ни скърбят за всички пострадали, прогонени от домовете и загубили живота си в настоящата война, но от тази болка не трябва да възниква нов разкол сред вярващите или криминализирането на невинни хора, поради тяхната религиозна принадлежност. Както сме казвали многократно от началото на този конфликт, Патриаршията на Йерусалим осъзнава предизвикателствата и дълбоките разделения, които той предизвиква, затова е ангажирана с духовната мисия да призовава за диалог и помирение, основани на братски дискусии. Вярваме, че това е единственият път към траен мир между воюващите фракции, както и към истинско единство в Църквата. Продължаваме да протягаме братска ръка към всички православни християни, за да можем да сложим край на страданието и да насърчим изцелението и единството в нашата възлюбена Православна църква.“

До момента официална църковна позиция заявиха от Светия Синод на Албанската православна църква, който вече осъди украинския закон и изрази своята подкрепа за каноничната Украинска православна църква, както и Негово Блаженство Антиохийският патриарх Йоан X и цялата Антиохийска патриаршия, Московската патриаршия, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порифирий с писмо до Негово Блаженство митрополит Онуфрий.

Още на 18 август Негово Светейшество Българският патриарх Даниил изпрати писмо до предстоятеля на Украинската православна църква. В писмото се казва следното:

„Ваше Блаженство,

На днешната дата точно преди 10 години беше извършено Вашето тържествено въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна след каноническия избор, осъществен от епископите на Украинската православна църква. За този десетгодишен период Вие се утвърдихте като достоен приемник на велики архиереи и изповедници, светителствували на Киевската митрополитска катедра. Вашата пословична скромност, смирение, дълготърпение, любов към монашеството и монашеския начин на живот, стремеж към строго съблюдаване на завещания ни от св. отци каноничен ред в Църквата, са характерни черти на Вашето нелеко служение като предстоятел на братската Украинска православна църква. Времето на Вашето първосветителство съвпадна с тежки изпитания за украинския народ и неговата Църква. Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за създаване на разединение, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна църква. Същевременно това бяха години на разделение вътре в самото украинско общество, при което Вие винаги се проявявахте като обединител и миротворец – евангелски дълг за всеки един истински Христов пастир.

Ваше Блаженство,

През последните години братска Украйна преминава през страшното горнило на кръвопролитна война. Всички ние се молим усърдно за мира в Украйна, който е важно условие и за мира по целия свят. Ние се молим лично за Вас, та Всемилостивият Бог да Ви дарува още дълги години в здраве, духовна разсъдителност и бодрост, за да ръководите богодаруваната Ви Украинска православна църква за спасението, мира и духовното преуспяване на благочестивия украински народ.

На многая и благая лета, Ваше Блаженство!“

На 22 август Светият Синод на Руската православна църква също публикува позиция, осъждаща „продължаващия лов на вещици“ и „клеветническата антицърковна кампания“:

На 20 август 2024 г. Върховната Рада на Украйна прие на второ четене законопроекта „За защита на конституционния ред в сферата на дейността на религиозните организации“, който позволява чрез съдебно производство да се забрани дейността на всяка религиозна общност на територията на Украйна, ако е „свързана“ с религиозна организация в Русия. За да се произнесе съдът, са достатъчни заключения на „религиозна експертиза“, която на фона на продължаващия лов на вещици може и ще бъде фалшифицирана. Тези, които инициираха и подкрепиха този законопроект в Украйна – висши държавни служители, депутати от Върховната Рада, радикални политици и общественици, представители на разколнически организации и Украинската гръкокатолическа църква – не крият, че законът е пряко насочен срещу Украинската православна църква.

Стотици манастири, хиляди общности и милиони православни християни в Украйна ще се окажат извън правната рамка и ще загубят своята собственост и места за поклонение. През периода 2014–2023 г. Светият Синод на Руската православна църква многократно изтъква, че Украинската православна църква е подложена на натиск, който несъмнено е част от антирелигиозната политика на правителството. Приемането на закона показва безсилието на режима, който през цялото си политическо съществуване систематично, стъпка по стъпка, се опитва да отслаби, раздели и унищожи Украинската православна църква. Предстоятелят на Руската православна църква многократно отправя обръщения към ООН, ОССЕ и Съвета на Европа, както и към лидерите на световните религиозни общности, за да свидетелства за репресиите срещу вярващите в Украйна.

Въпреки че нарушенията на правата на членовете на Украинската православна църква бяха признати от много експерти и правозащитни организации на Запад, това не попречи на приемането на законопроекта, който унищожава самата идея за свободата на съвестта и основните човешки права.

В продължение на много години политиката на преследване на Църквата се провежда на фона на клеветническата антицърковна кампания в украинските медии, насочена към оклеветяване на каноничното Православие, както и към подстрекаване и оправдаване на масово заграбване на храмове, наречено „доброволни премествания“. Изземванията са организирани от привържениците на разкола и радикални националисти с подкрепата на местните власти, службите за сигурност и правоприлагащите органи и обикновено водят до насилие, включително масови побоища на духовници и вярващи. Правят се опити, някои от тях – успешни, да се завземат най-големите манастири на Украинската православна църква и насилствено да се изселят монасите. Украинските служби за сигурност продължават да оказват натиск върху Украинската православна църква, нейния епископат и духовенство.

Освен със заплахи и изнудване, този натиск се изразява в десетки скалъпени наказателни дела и незаконосъобразни присъди на политическа основа. Много йерарси и пастири на Украинската православна църква са били арестувани, задържани или получили несправедливи присъди. В редица украински региони и населени места местните власти наложиха категорична „забрана“ върху дейността на Украинската православна църква, като насилствено затвориха нейните църкви, възпрепятстваха богослуженията и незаконно конфискуваха цели парцели земя, върху които са построени манастири и православни храмове.

Приетият законопроект е несъвместим с принципите на правовата държава; това е политическа декларация, насочена към легализиране на унищожаването на религиозната общност на мнозинството от населението. Законът определя критерии, които позволяват да се постави фокус върху православни християни, изповядващи принадлежността си към Украинската православна църква и да се извършват целенасочени политически репресии срещу тях.“

На 24 август Негово Блаженство Антиохийският патриарх Йоан X и цялата Антиохийска патриаршия излязоха с изявление в знак на солидарност с каноничната Украинска православна църква, ръководена от Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий. След като научи за приемането на украинския законопроект за забрана на УПЦ, Антиохийският патриарх Йоан X изпрати писмо до митрополит Онуфрий, като го увери в молитвите на антиохийските вярващи за страдащата и преследвана Украинска православна църква. В писмото си Негово Блаженство отново призовава за свикване на Общоправославен събор, който да се занимае с продължаващия украински църковен въпрос.

Ваше Блаженство Онуфрий, митрополит Киевски и на цяла Украйна,

Предстоятел на Украинската православна църква,

Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил“ (Йоан 15:18).

… Тази забрана се равнява на колективно наказание, наложено на милиони вярващи, чийто единствен „грях“ е, че остават верни на православната вяра, получена от светиите според апостолското приемство. В това трудно обстоятелство, през което преминава вашата света Църква, искаме да Ви уверим, че нашата Антиохийска Патриаршия стои до Украинската Православна църква, чийто верен народ е Христов изповедник и свидетел. Призоваваме всички вярващи към молитви към Господа Бога да поддържа във вярата архиереите, духовенството, монашеството и вярващите на вашата Църква. Бог да ви даде сили и търпение да издържите трудностите, да запазите чистотата на вярата, да изтриете сълзите от очите си и да простите на гонителите си.

Ваше Блаженство, Антиохийската патриаршия отново изтъква, че Украинската православна църква е единствената църква в Украйна, която е в евхаристийно общение с всички Поместни православни църкви, радвайки се на апостолско приемство и канонично свещенство. Затова опитът да се забрани тази Църква на практика представлява премахване на най-старата законна Православна църква в Украйна. Антиохийската патриаршия се присъединява към предстоятелите на Православните църкви в подкрепа на вашата Църква и призовава за свикване на Общоправославен събор, за да се намери цялостно решение на украинския църковен въпрос. Отново ви уверяваме, че няма да пестим усилия, за да издигнем гласа си за вас и да се обърнем към всички добри хора по света, особено към християнските лидери, правителства, международни организации и защитници на правата на човека и религиозните свободи, да съдействат за прекратяването на религиозната дискриминация и насилие, извършвани срещу вашата Църква – въпрос, който представлява опасен прецедент през XXI век, и не трябва да се толерира.

А Сам Господ на мира да ви дава мир винаги и всякак; Господ да бъде с всички вас!“

(2 Солун. 3:16).“

Досега подкрепа за каноничната Украинска православна църква изразиха и Върховният патриарх и Kатоликос на всички арменци Карекин II, Световния съвет на църквите, папа Франциск, Католикос-Патриарх Мар Ава III от Асирийската църква на Изтока.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...