Московската патриаршия и Руската задгранична църква решиха спорните въпроси


Източник: Интерфакс

След тридневно съвместно заседание в Москва, завършило в сряда, комисиите на Московската патриаршия и Руската задгранична църква са стигнали до общи решения по всички спорни въпроси, възникнали във връзка с подготвяния Акт за възстановяване на каноничното общение между двете Църкви, съобщи секретарят на комисията на Московската патриаршия протоиерей Николай Балашов.

Според отец Николай комисиите са проучили предложенията на Архиерейския събор на РПЦЗ за доработване на проекта за обединителен акт. "По всички раздели на Акта, които се нуждаеха от уточняване, бяха намерени общи решения, които ще бъдат предложени за утвърждаване от Синодите на двете Църкви", каза той.

Окончателното утвърждаване на този документ от Синодите в Москва и Ню-Йорк ще означава възстановяване на каноничното единство и евхаристийното общение между Църквата в Русия и Църквата зад граница. Очаква се, че Светият синод на Руската православна църква да разгледа обновения проект през юли, а Синодът на Задграничната църква ще се събере в Ню-Йорк през септември.

Всезадграничният събор на Руската задгранична църква, който заседаваше през май тази година в Сан-Франциско, взе принципно решение за обединяване с Църквата в родината. Съборът възложи на Синода на РПЦЗ да преговаря с Московската патриаршия и да реши проблемите с обединението. "Според моето впечатление процесът на сближаване със Задграничната църква върви към своя успешен завършек. Главната част от пътя е вече измината", каза в заключение отец Николай.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...