Филм за делото на отец Иван от Нови хан бе представен в Германия



Premiera_film_o.IvanНа Петдесетница отец Иван от с. Нови хан и синът му отец Григорий гостуваха на Българската църковна община в Хамбург по повод премиерата на документалния филм „На гости на Ноевия ковчег на отец Иван“. Филмът е дело на немския режисьор Теес Клан и разказва за двата социални проекта направославните духовници – приюта за сираци „Св. Николай” в с. Нови хан и семейните къщи в изоставеното монтанско село Якимово. Филмовият проект е плод на усилията на новосъздаденото благотворително дружество „Ars&Humanitas“ с председател д-р Христо Алексиев – български хирург, живеещ в Хамбург, който от 5 години организира благотворителни акции в подкрепа на социалната мисия на о. Иван.

Premiera_film_o.IvanПред българската и немската публика отец Иван отбеляза: „Аз дадох обет пред Бога да създам дом за сираци, като първоначално мислех за нещо малко, в което да настаня десетина деца, които тогава се навъртаха около мен. За изминалите 25 години идеята ми придоби огромен мащаб и в момента съм подслонил 300 души”. Духовникът сподели и за трудностите, които е срещал и среща отстрана на държавата, но упованието му в Бога винаги е водело до намирането на решение: „Откакто повярвах в Бог, никога не се чувствам сам. Нещата се случват лесно и естествено. Винаги се появява някой, който да ми подаде ръка.”

По покана на Българския културен институт в Берлин филмът бе показан и вO.Ivan_Novi han немската столица. В последвалата дискусия отец Иван подчерта голямата необходимост от развиването на социалната дейност на Българската православна църква. Българският посланик в Германия Ради Найденов изрази радостта си от личната среща с отец Иван и отец Григорий, и призова примерът на двамата свещеници да бъде последван от всеки – според личните възможности и способности, като обърна внимание на това, че държавата и Църквата трябва да преосмислят разпределянето на ресурсите си и да обединят силите си в полза на ощетените и онеправданите.

Ден преди премиерата на филма, на Черешова задушница двамата духовници – баща и син, отслужиха заупокойна св. Литургия в съслужение с енорийския свещеник в Хамбург отец Кръстин. В своята проповед отец Иван поощри българите в Хамбург да обединят усилията си около сдобиването им със собствен храм, като за осъществяването на каузата отец Иван помоли за съдействие и почетния генерален консул на България в Хамбург проф. Герд-Винанд Имайер.

Enoria_Hamburg_o.Ivan

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...