Браницкият епископ Пахомий бе назначен за викарий на новоизбрания Български патриарх Даниил



На своето заседание от 9.07.2024 г. Св. Синод на БПЦ-БП, под председателството на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Даниил, реши:

  • Назначава за първи викарен епископ на Софийския митрополит Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий.
  • Назначава архимандрит Мелетий (Спасов) зам.-ректор на Софийската духовна семинария за ректор, считано от 9 юли 2024 г.
  • По молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил Св. Синод утвърждава назначаването на йеромонах Йоан (Пешев) за протосингел на Софийска св. митрополия.

Браницкият епископ Пахомий, (Петър) Лозанов Лозанов е роден на 25.04.1978 г. в гр. София. Завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2000 г. През Петровия пост на 2002 г. е постриган за монах в Дивотинския манастир „Св. Троица“ от Викария на Софийския митрополит Знеполския епископ Николай (понастоящем Пловдивски митрополит), като под мантия е воден от духовния си старец архимандрит Венедикт, проигумен на Зографската св. обител. През същата година е ръкоположен за йеродякон и йеромонах от епископ Николай. През 2004 г. е официално назначен за игумен на Дивотинския манастир, в който събира монашеско братство. В периода на неговото игуменство в манастира се възражда духовният живот, освещават се два параклиса – „Св. Анна“ и обновеният „Св. Седемдесет апостоли“, извършени са укрепителни и реставрационни дейности в централния храм „Св. Троица“, както и ремонти на манастирските здания. През 2010 г. завършва Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“. На 09.03.2015 г. е възведен в архимандритско достойнство от тогавашния Викарий на Софийския митрополит Браницкия епископ Григорий (понастоящем Врачански митрополит). С решение на Св. Синод от 12.06.2017 г. е назначен за Ректор на СДС „Св. Йоан Рилски“. На 20.09.2021 г. е избран и наречен, а на 19.10.2021 г. е хиротонисан в Рилската ставропигиална св. обител за Браницки епископ.

Архимандрит Мелетий (Спасов) е роден в София през 1985 г. Завършва средното си образование в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ с профил немски език през 2005 г. Същата година е приет за студент на Богословския факултет на СУ, който завършва през 2009 г. като бакалавър теолог с педагогическа правоспособност. През академичната 2007‐2008г специализира богословие в университета на Йена, Германия. През 2013 г. се дипломира успешно като магистър в катедра Класическа филология на СУ. От 2012 г. е приет като послушник в Дивотнския манастир св. Троица, в който е постриган за монах на 23-ти юни 2014 от Браницкия епископ Григорий и воден под мантия от игумена, архимандрит Пахомий. През 2015 г.е ръкоположен за йеродякон и йеромонах от еп. Григорий. В периода 2016‐2017 г. е изпратен на богословска специализация в ОЦАД св.Кирил и Методий в Москва. От 2017 г. е назначен за заместник‐ректор по учебната дейност на Софийската духовна семинария и преподавател по Свещено писание на Новия Завет. От 2018г. е задочен докторант по философия в СУ.

Йеромонах Йоан, (Димитър) Христов Пешев е роден в София през 1980 г. Завършил е Строителен техникум „Христо Ботев“ в София, специалност Геодезия, а през 2005 г. и паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. Приема монашески постриг през 2005 г.

По информация от: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...