Държавата прие закон за борба с Украинската православна църква



Във вторник, 20 август, Върховната Рада на Украйна е приела законопроект, забраняващ дейността на религиозни организации, свързани с Руската федерация, на територията на Украйна – съобщава Украинская правда. Този законопроект може да направи невъзможна дейността на УПЦ МП в Украйна.

„Радата прие като изцяло преработения законопроект № 8371 за забрана на дейността на религиозни организации, по-специално свързани с Руската федерация, на територията на Украйна. Сред народа има закон, забраняващ московската църква.“ – пише депутатът Ярослав Железняк, цитиран от медията.

Народният депутат от фракцията „Европейска солидарност“ Алексей Гончаренко в своя Телеграм канал също е коментирал решението на Радата. По думите му, за законопроекта са гласували 265 депутати. „Историческо решение!“ е написал той.

Гончаренко обяснява и какво променя приетият законопроект: установява ограничения за религиозни организации по отношение на отношенията с Руската православна църква, чиято дейност е забранена в Украйна; определя се какво точно се разбира под такива връзки; предвижда период, в който украинските организации трябва да прекъснат тези връзки; определя реда за държавен надзор върху спазването на това изискване; предоставя на държавните органи правомощия да взаимодействат с религиозни организации, които сами не са могли или не са искали да спазят изискванията на този  закон.

Според публикация на сайта Свободна Европа (svobodnseveopa.bg) „В закона е записан 9-месечен срок, в който религиозните организации, заподозрени във връзки с Москва, ще могат да ги прекъснат, преди да бъдат забранени.“ В публикацията се отбелязва още, че Украинската православна църква – УПЦ е отделена от Московската патриаршия, „но продължава да се смята за свързана с нея“. В същото време, създадената с томос на Константинополския патриарх Вартоломей т.нар. Православнаа църква на Украйна (ПЦУ) е автокефална, тоест независима. Миналата година тя съобщи, че занапред ще следва Юлианския календар и ще отбелязва Рождество на 25 декември, за разлика то Русия, която го чества на 7 януари по стария Юлиански календар. В публикацията на Свободна Европа се подчертава, че Българският патриарх Даниил поздрави преди няколко дни Киевския митрополит Онуфрий, предстоятеля на Украинската православна църква, за десетгодишнината от избирането му. Както и че Българският патриарх не е изпълнил препоръката на главата на УПЦ да осъди престъпленията на Русия в Украйна.

По-рано днес председателят на Върховната Рада, Руслан Стефанчук, е заявил, че в резултат на приемането на този закон „УПЦ ще бъде забранена“, „законопроектът предвижда незабавна забрана“.

Приетият закон предполага, че по инициатива на властите украинските съдилища  ще забраняват дейността на църковни общности, които са свързани с Руската православна църква – пряко забранена от закона. Държавна администрация ще трябва да определи кои структури в Украйна са свързани с църквата с център Русия и да им даде инструкции да прекъснат тази връзка, а когато откажат, да се обърнат към съда с искане за забрана на дейността им. УПЦ не е едно юридическо лице, а се състои от отделни епархии и енории – отделни юридически лица. Това предполага отделни процедури за забрана дейността на всяка от тези църковни общности.

Затконопроектът за забрана на УПЦ беше приет на първо четене от Върховната Рада през октомври 2023 г. Едва през август 2024 г. бяха направени окончателните изменения в документа, той получи ново име – „За защита на конституционния ред в сферата на дейността на религиозните организации“, вместо „За изменение на някои закони относно дейността на религиозните организации в Украйна“. По данни на  Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта, която администрация има специални функции по изпълнение на новоприетия закон,  най-малко 5-6 милиона граждани на Украйна  са енориаши на УПЦ в страната.

Подготовката за забрана на УПЦ започва по времето на бившия президент Петро Порошенко. При неговото управление през декември 2018 г. две разколнически организации с подкрепата на Константинополския патриарх Вартоломей създадоха така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ). Тази стъпка даде допълнително основание на властите, подкрепящи новото църковно формирование,  да организират насилствено завладяване на църковни храмове на  УПЦ в Украйна и да упражняват натиск върху свещеници, с цел преминаването им към ПЦУ.  С помощта на специалните служби, на свещеници са повдигани обвинения в измяна и други престъпления,  като част от духовниците са осъдени, а някои – и лишени от гражданство.

Припомняме коментара на експерта в областта на религията и бивш председател на Държавния комитет на Украйна за националностите и религиитев Украйна, Юрий Евгенович Решетников, по повод приемането на първо четене през октомври 2023 год. на проектозакона 8371 (придобил гражданственост като „Закон за забрана на УПЦ“).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...