„Животът на един патриарх олицетворява живота на цялата църква“ – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи панихида в памет на Българския патриарх Неофит



На 13 септември се изпълват шест месеца от кончината на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който се престави пред Бога на 13 март т.г.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил, край гробното място на блаженопочиналия патриарх, намиращо се в непосредсвена близост до храм “Св. Неделя”, беше отслужена панихида, предстоявана от Негово Вископреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Под колонадата на митрополитскатата катедрала “Св. вмчца Неделя” се събраха столични духовници, племенникът на упокоилия се патриарх – Стефан Димитров, служители на Софийска света митрополия, преподаватели, служители и студенти от Богословския факултет на Софийския унивеситет “Св. Климент Охридски” и множество миряни, които се помолиха за упокой на душата на приснопаметния Български патриарх Неофит.

“Ние всички сме от Бога и знаем, че живота на един патриарх е равноангелски и олицетворява живота на цялата църква. Той е събирателният образ, той е човекът, който свидетелства вярата, който стои най-отпред и който е много различим, защото той е голям, виден, достоен, избран по съответния канонически ред, и цялата църква непрекъснато се моли за него и той за нея. Отшествието от този свят на един патриарх засяга целия православен свят. Патриарх Неофит беше дълбока личност и голямо сърце.”, каза във възпоменателното си слово митрополит Йоан и оприличи патриарх Неофит на древните отци от четвърти век, за което свидетелсват и архиереи от други Поместни църкви.

“Действително той, и с глас, и с присътвие, и с действие, и с търпението си, и с финността на цялата негова външност и вътрешност, свидетелстваше за това, че беше призован към това служение. Този човек изпълни своята мисия на високото място, на което Бог го постави с абсолютно достойнство, смирение и спокойствие. Със своя проникновен син поглед виждаше всичко и разбираше всичко, защото той беше преминал през всички етапи на църковната йерархия. Нямаше тайна за него в служението и в богослужението, беше човек на химнографията, богословските текстове и на църковната музика. Човек, дълбоко проникновен, който ни събираше в Богословския факултет в онова време, когато човек имаше желание да се обърне искрено към православната вяра. Трябва да отбележим, че когато той беше в Богословския факултет, опашката от желаещи да присъстват на богослужение излизаше извън академичния параклис. Идваха хора от близко и далеч, за да да чуят напр. “Славата” на 5 гл. на Догматика, която той неповторимо ще изпълни, или да чуят неговата проповед или най-малко да го срещнат, тъй като всички срещи с него вдъхновяваха”, сподели синодалният архиерей.

“Животът на един патриарх остава незабравим, неповторим, и той носи след себе си, онова чувство на благодарност, на удовлетворение към Бога, че на определено място, в определено време, сме имали прекрасната възможност да бъдем съработници на Бога под неговото Светейшо благословение. Неговата мъдра дума и блага усмивка претегляше всеки човек, за да може той да намери себе си и верния път в живота си. Затова и нашата молитва, при мястото на покоя му, тук, в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”, с който беше свързан патриарх Неофит от детската си възраст, със студенските си години, като духовник, архимандрит, протосингел на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит и по натъшното му служение е Бог да му прости всички прегрешения и го упокои в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка, а живот безкраен.”, каза Варненският митрополит и изрази благодарност към Българския патриарх Даниил за възможността да отслужи панихида точно в деня, в който се навършват шест месеца от кончината на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Източник: Официален сайт на Софийска света митрополия

*Заглавието е от редакцията

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...