Позиция на Албанската православна църква за Украйна



ДЕКЛАРАЦИЯ

Относно преследването на каноничната Украинска православна църква

със Закон 8371 от 2024 г.

 

Преследването, лишаването от свобода, светотатството и поругаването храмове, конфискуването на имущество на църкви и манастири са брутални действия. Те стават още по-ужасни, когато са наложени от законодателните органи на демократични страни.

Неотдавнашният закон 8371/24.8.2024 на Парламента на Украйна има за своя  ясна цел премахването на каноничната Украинска православна църква. По този начин милиони украински православни вярващи, множество епископи, свещеници, монаси и монахини, които са под ръководството на митрополит Онуфрий и са членове на Едната света съборна и апостолска църква, са подложени на преследване.

В съгласие с апостол Павел, който казва, че „Когато страда един член, страдат с него всички членове.“ (1 Кор. 12:26), в знак на солидарност с нашите преследвани братя, ние се молим горещо за прекратяване на кървавите вражди, които нараняват всички хора в Украйна, без изключение, и за премахването на този абсурден закон, за мира и единството на Православната църква, за да може тя да яви своето свидетелство на света.

Православна автокефална църква на Албания
Тирана, 26 август 2024 год.

 

Източник: Официален сайт на Албанската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...