Реставрация на иконостаса в храм „Света Параскева“ в с. Гайтанево



Зографията на Божия дом е неразделна част от онзи образ на „небесния Йерусалим“, който според светите Отци трябва да бъде и нашият храм. Такъв е и стремежът за храм „Св. Параскева“ в с. Гайтанево от неговия предстоятел о. Иван Дамбов, настоятели, дарители и миряни.

Красивият храм е построен около 1847 г. и осветен през 1897 г. от Софиския митрополит Партений. Вътрешността му е изцяло изографисана от майстор зограф Иван Костадинов Вальов (син на известния самоковски зограф Костадин П. Вальов), роден през 1829 г. в Самоков, учил при баща си и своя братовчед Станислав Доспевски. Иконостасът е от три реда – старозаветен, деисусен и апостолски, като в горния край завършва с голям Кръст Господен.

Благодарение на усилията на настоятелството и щедри дарители, храм „Св. Параскева“ е със статут на „паметник с местно художествено значение“, като за запазване на стенописите са предприети всички необходими дейности – дрениране, подмяна на покрива на храма, подмяна на настилките вътре в него, подмяна на електроинсталацията и т.н. Възстановяването на стенописите и иконостаса вече е неотложно, но необходимата сума е много голяма. Затова работата е разделена на няколко етапа, като първият от тях е пълна реставрация на иконостаса. Сумата, необходима за това, е 60 000 лв. с ДДС и включва:

  • почистване, реставрация на дърворезбата;
  • обработване срещу вредители по дървото;
  • реставрация на Кръста Господен;
  • пълна реставрация на иконите, всички редове на иконостаса;
  • реставрация на старозаветните сцени по самия иконостас и царските двери.

Сумата е непосилна за настоятелството, затова то се обръща с молба за подкрепа, за да успее да запази и възстанови красотата на храм „Света Параскева“. Дякония БГ също подкрепя инициативата и разчита на вашето милосърдие и щедрост.

Кампанията се организира от църковното настоятелство на храма.

Как можете да дарите, вижте ТУК>>>

Източник: Дякония БГ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...