Изложба на Българското иконографско сдружение в Бачковския манастир



На 22.08.2024 г. Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската света обител, откри станалият вече традиционен Иконографски събор – изложба на Българското иконографско сдружение в Бачковския манастир.
Тази година съборът е посветен на 620-годишнината от успението на Св. Патриарх Евтимий Търновски, приел блажената си кончина в Бачковския манастир и чиито свети мощи се покоят в съборния храм на обителта. Отриването се състоя в присъствието на г-жа Татяна Попова, ктитор на Бачковската и Троянска свети обители, на участниците зографи, резбари и майстори на метална пластика – обкови, както и гости, поклонници и посетители на манастира.

Епископ Сионий поздрави участниците в изложението за достойнохвалната им работа в благоукрасяването на храмове и манастири с плодовете на труда им – икони, дърворезби, обкови – с които правят духовността на Православието зрима и лесно проникваща в душите на вярващите християни.

Дядо Сионий изрази възхищението си от художествените умения на участниците, въплътени в техните творби и им пожела и в бъдеще все така успешно да си сътрудничат с вдъхновението на св. Богородица и светите сили небесни за радост и духовна просвета на вярващия народ.

Благодарност на епископ Сионий, за постоянната подкрепа и възможност за широко представяне на творбите им, изказа председателят на Иконографското сдружение, г-н Йордан Иванов. От името на сдружението г-н Иванов подари на манастира, в лицето на неговия игумен, икона на небесния патрон на настоящото изложение – Св. Патриарх Евтимий. Иконата е поставена до раката с мощи на светеца в католикона на манастира.

Изложението-работилница и лекториите са свободно достъпни за всички желаещи в една от презентационните зали на Бачковския манастир.

Източник: Бачковска света обител

Снимки: Бачковска света обител

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...