„Свещеният дар на живота“ – една задължителна книга за всеки християнин



Днешният свят изобилства от противоречия и поставя убежденията и вярванията ни пред все по-сериозни изпитания и все по-трудни нравствени въпроси.
„Свещеният дар на живота“ от отец Джон Брек ( Омофор, 2017) е именно този ясен, изчерпателен и състрадателен отговор, който ни е нужен днес. Определят книгата като задължителна за всеки християнин заради нейната многопластова оценка на съвременните предизвикателства, през призмата на богословската перспектива.
Това я превръща в солидна основа, върху която могат да стъпят не само християни, богослови, духовници, но и медицински специалисти, особено що се отнася до едни от най-тежките теми като: аборт, евтаназия, асистирано самоубийство и пр.
Отец Джон Брек е сред най-ерудираните и обичани православни богослови-библеисти. Професор по Нов Завет и Етика в семинарията „Св. Владимир” (Ню Йорк) в периода от 1984 до 1996 г.; води лекции в православния богословски институт „Св. Сергий”, Париж; в богословски факултети в Румъния; в Института за православни християнски изследвания в Кеймбридж и др.
Неговите трудове в областта на новозаветната екзегетика и херменевтика, етически и догматически въпроси, са огромен принос към съвременната богословска наука. Автор на редица книги и статии, отец Джон Брек е и главен редактор на St Vladimir’s Quarterly, където публикува много свои изследвания.

Макар и написана преди години, книгата „Свещеният дар на живота” е особено актуална и днес. Ето какво е авторовото обяснение за нейната значимост в контекста на важните теми, които разглежда:

„Немалко постижения на биоетиката имат изключителен потенциал, насочен към доброто: от възпроизводителните технологии, преодоляването на безплодието, до генното лечение в борбата с болестите. Въпреки това новата технология ни повлече драматично, както никога досега, по хлъзгавия наклон: от аборта до „асистираното самоубийство” (самоубийство, подпомогнато от лекар) и от „заместващата” бременност, до клонирането на човешки ембриони. Как гледа Православието на тези постижения в областта на биомедицинската технология? Какви критерии могат да бъдат предложени във връзка с моралните въпроси, пред които са изправени свещениците, пастирите на Църквата, медицинските специалисти и миряните в стремежа си да узнаят Божията воля и да съхранят главните човешки ценности пред лицето на все по-настойчивия съвременен призив: „Ако нещо може да бъде направено, да се направи”.

За живота като дар, за неговата свещеност и светост като най-върховен израз на Божията творческа дейност е основното, което ни напомня отец Джон, преди да се впусне в задълбочен анализ на православната християнска етика в контекста на различни житейски събития или дилеми: брак и раждане на деца, пол и сексуалност, аборт, генно инженерство, болести, евтаназия, самоубийство, кремация и др.
Не са спестени никакви аспекти от живота, в неговата съвършена цялост и духовен смисъл – нещо, което често забравяме, уловени в капана на житейското и материалното. Започвайки с обсъждане на съвременните биоетични дилеми, авторът предоставя преглед на основните богословски теми, които обуславят всеки православен отговор на въпроси, свързани със създаването и прекратяването на човешкия живот, със смисъла на болката и страданието, като припомня уникалната перспектива на православното християнство по тези трудни и противоречиви въпроси.
Колкото и сложни да са въпросите обаче, техните отговори винаги се намират в основните православни истини:

„Ако искаме да останем верни на православното виждане, единственият възможен отговор на въпроса за запазване на нравствените и духовните ценности в съвременния технологизиран свят трябва напълно да се основава на библейската и светоотеческата антропология: това е виждането за човешката личност, създадена по Божи образ и призвана да израства към действителното постигане на Божието подобие. Чрез думите на св. апостол Павел, ние сме призвани към живот на истинска „свобода”: такава, с която живеем в Бога и за Бога чрез присъствието в нас и освещаващата сила на Светия Дух“, пише Джон Брек и подчертава, че биоетиката е наука, която по самата си природа е богословска:
„Като богословска дисциплина биоетиката разглежда вътрешно при същите ценности на човешкия живот и способите, чрез които биомедицинската технология действително може да служи на крайната цел на живота – участието ни като личности в личностния живот на Триединия Бог. От такава гледна точка биоетиката се схваща като функция на християнското нравствено богословие. Най-главната й задача е да постигне и да реализира – в Църквата и в света като цяло – онези условия, които са необходими на отделния християнин да осъществи и изпълни съществуванието си според познатия възглас на просителната ектения: „християнска кончина на нашия живот, безболестен, безгреховен и мирен край…”

Основната опасност днес, според Брек е, че все повече решения се взимат с оглед на социални и икономически интереси, от удобство или полза, вместо през богословско и духовно виждане.
Без да изпада в осъдителност и крайности, без да омаловажава трагични събития в човешкия живот, които могат да доведат до рискови избори и решения, авторът припомня, че всяко страдание, болка или смърт имат своя духовен смисъл, който трябва да бъде запазен дори до последните часове на тази земя:

„От съществено значение е умиращите към края на живота си да имат възможност да се подготвят за смъртта по такъв начин, че да запазят ценностите и целите на живота. Те трябва във възможно най-пълна степен да запазят съзнанието си и личните отношения с Бога и с другите хора, да могат да се изповядат и да приемат светото причастие за последен път, като знаят, че са съпътствани от онези, които ги обичат и могат с нежност и тихо спокойствие да ги „отдадат” в Божиите ръце.“

Може би най-важното и ценно послание, което отец Джон отправя е, че колкото и много да са въпросите, колкото и сложно да е тяхното естество, колкото и тежки да са житейските ни избори, отговорът ни е даден много преди въпроса и всички ние трябва само да го потърсим:

„Също толкова важно е ние, като православни богослови, специалисти-медици и миряни, да се посветим на свещеническото служение, което се състои в отправяне към Бога на въпроси за проблемите и нравствените дилеми на биоетиката, а също за хората, чийто живот е белязан от тях. Най-главната ни отговорност днес и в близкото бъдеще е в това – да потърсим отговор от Автора на Живота на многобройните трудни въпроси за живота и смъртта с надеждата и молитвеното чувство, че всяко нравствено решение, което вземаме, служи на Неговата цел и на Неговата вечна слава.“

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991.
За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие-книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...