Пълнен шаран по свищовски



Рецептата е изпитана и придружена със специални благопожелания към читателите на Православие БГ за утрешния празник

Продукти:

1 шаран: 3-5 кг.
5-6 глави лук
2 чаши орехи
50 гр. стафиди
1-2 супени лъжици захар
канела, сол, червен пипер, черен пипер, магданоз, брашно, олио

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства, посолява и се оставя на хладно 2 часа, за да поеме солта.

През това време се приготвя плънката:

5-6 глави лук – според шарана – се нарязват на ситно и се слагат в тиган да се запържат леко. Добавя се 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер .

Към тях се добавят стафидите и 1-2 лъжици захар – направо в тигана. Посолява се леко.

Добавя се малко магданоз, нарязан на дребно. Слагат се 2-3 щипки канела.

След това тиганът се сваля от огъня да поизстине и след малко се добавят 2 чаши чукани орехи (орехите се почистват и се чукат в хаван. Орехите се слагат , когато сместа не е много гореща, за да не почернеят).

Разбърква се добре и се пълни шарана. Пълнят се и хрилните отвори и главата предварително почистени от хрилете.

Напълненият шаран се слага в тава. Полива се с олио и се поръсва с червен пипер и брашно. Налива се чаша вода и се слага да се пече, като от време на време се полива със соса.

Шаранът се поднася вече поизстинал, за да се усети ароматът на блюдото.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...