Трета среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата” организира ДПЦ „Св. Архангел Михаил” във Варна



На 25 юли, четвъртък, от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, ще се проведе третата среща от новата поредица „Диалози за историята, свободата и вярата”, организирана от Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил”. Ще бъде показан документалният филм „Паисий Светогорец. Раждане, детство, младост” – част 1, разказващ за живота на преп. Паисий Светогорец.

Преп. Паисий е съвременен свети отец, чието учение често е наричано евангелие за хората от 20 и 21 век. Той е роден през 1924 г. и е най-известният по света светогорски монах през 20 век. Земният му път завършва през 1994 г., а през 2015 г. е канонизиран за светец от Светия Синод на Цариградската патриаршия. Църквата почита паметта му на 12 юли.

На български език е издадено житието на св. Паисий, написано от ученика му йеросхимонах Исаак, и пет тома Слова на преподобния, които показват неговия благодатен дар на ръзсъдителност и учителство в Христовата църква.

Житието и учението на св. Паисий Светогорец са доказателство, че Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки (Евр. 13:8) и че Той е силен и в наши дни да яви светии – подвижници и боговдъхновени отци, каквито е явявал в древните времена.

Срещите от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата” се провеждат всеки последен четвъртък на месеца от 18:00 ч. Ще се обсъждат различни теми от българската история, както и вечният въпрос за свободата на личността. Храм „Св. Архангел Михаил” има историческо значение за българите във Варна. Тук се е намирало първото българско училище и първото читалище в града. Тук преди Освобождението на България са се трудили за нашата свобода личности като Петко Славейков, Сава Доброплодни, Стамат Сидеров, свещеник Константин Дъновски и много други.

Източник: Архангел.БГ

Снимки: Архангел.БГ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...