Митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил са тримата достоизбираеми кандидати за патриаршеския престол



Светият синод на Българската православна църква – БП на днешното си заседание в пълен състав,  на основание чл.45 във връзка с чл 40 от Устава на БПЦ – БП, избра с тайно гласуване тримата епархийски митрополити, кандидати да заемат патриаршеския престол. Един от тези достоизбираеми духовници ще бъде новият български патриарх. Техните имена обяви за журналистите пред сградата на Синодалната палата говорителят на Светия синод,  Старозагорският митрополит Киприян.

По неговите думи, след проведеното гласуване и проверка на бюлетините е установено, че с гласовете на 2/3 или девет от архиереите, членове на Светия синод, са избрани кандидатите:

Врачанският митрополит Григорий – с 11 гласа на първи тур;
Видински митрополит Даниил – с 9 гласа след 32 тур;
Ловчански митрополит Гавриил е избран с 9 гласа на 42 тур.

Поради ненавършена възраст, изискуема съгласно чл. 40 ал. 2 от Устава на БПЦ – БП, в този не са участвали:

Западно и Средноевропейски митрополит Антоний
Неврокопски митрополит Серафим,
Старозагорски митрополит Киприян.

Доростолски митрополит Иаков и Сливенски митрополит Арсений също не са включени в листите,  тъй като не отговарят на постановеното в чл. 40 ал. 3 от Устава на БПЦ-БП изискване да са изпълнили пет години в служение като епархийски митрополити, както и на изискуемата възраст.

Избраните митрополити, получили нужните 9 (2/3) от гласовете на синодалните архиереи,  ще бъдат представени на Патриаршеския църковен избирателен събор, съгласно чл. 47 от Устава на БПЦ-БП, като достойни да заемат патриаршеския престол.

 

 

Устав на БПЦ-БП:

Чл. 40. Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

1. да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;

2. да е не по-млад от 50 години;

3. да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;

4. да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Чл. 41. Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от:

1. архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска Патриаршия;

2. по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни;

3. по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор;

4. по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит;

5. по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

(…)

Чл. 47. (1) След откриване на заседанието наместник-председателят обявява имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, избрани от Светия Синод, и приканва членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор да изберат с тайно гласоподаване един от тримата. Гласоподават всички присъстващи членове на избирателния събор.

(2) Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

(3) Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по ал. 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

(4) За извършения избор се съставя Акт, който се вписва в кондиката на Светия Синод и се подписва от избирателното бюро и членовете на Събора, след което наместник-председателят закрива Патриаршеския избирателен църковен събор. Екземпляр от Акта се предоставя на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит.

(5) Светият Синод отслужва благодарствен молебен и извършва интронизацията на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит, който поема правомощията, свързани със званието му.

Чл. 48. Светият Синод съобщава името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента на Република България, председателя на Народното събрание и министър-председателя и го оповестява на обществеността.“

 

 

Източник: Nova.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...