Мощи на св. Йоан Рилски гостуваха в Румъния



От 19-ти до 22-ри юли частица от мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец, съхранявани в Софийската духовна семинария, гостува на Румънската православна църква. По молба на манастира Пантократор (епископия на Александрия и Телеорман) Светият Синод на БПЦ благослови мощите на Преподобния да пребивават в светата обител по повод празника на св. Мария Магдалина – покровителка на манастира. Реликвата беше придружавана от архимандрит Мелетий, ректор на Семинарията и протойерей Козма Поповски.

На 19 юли вечерта българската делегация бе посрещната тържествено от епископа на Александрия и Телеорман Галактион, от игумена на манастира архимандрит Севастиан, заедно с братството, от протосингела архимандрит Серафим и от поклонниците. С лития раката бе пренесена в параклиса, посветен на св. Мария Магдалина, в който се покои и частица от нейните мощи.

Посрещането се предаваше по румънската църковна телевизия „Trinitas TV“. На 21 юли, след Божествената литургия, възглавена от епископ Галактион, в нивите на манастира бе отслужен молебен за дъжд пред мощите на св. Йоан Рилски и св. Мария Магдалина. На 22 юли, когато се празнува паметта на равноапостолната светица, в централния манастирски храм бе отслужена тържествена св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в съслужение с епископ Галактион и епископ Нектарий. В богослужението взеха участие и игуменът архимандрит Севастиан, архимандрит Мелетий, протойерей Козма Поповски, протойерей Кирил Синев, манастирското духовенство и гости.

За живота и чудесата на св. Йоан Рилски разказа в проповедта си домакинът епископ Галактион. По време на престоя пред мощите се поклониха множество румънски поклонници и духовници, дошли специално заради българската светиня.

Манастирът Пантократор е издал и книга с житието, чудесата и акатиста на св. Йоан Рилски. Българската делегация изказва дълбока благодарност на игумена архимандрит Севастиан и на протосингела архимандрит Серафим за братското гостоприемство и благоговението им към родния светия.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...