Близо 30 000 поклонници завършиха тазгодишния Почаевски кръстен ход в Украйна



На 25 август 2024 г., в навечерието на празника Успение Богородично, завърши тазгодишният Почаевски кръстен ход. Близо 40 минути отне на участниците в шествието да преминат през портите на Почаевския манастир, съобщава Информационно-просветният отдел на Украинската православна църква, като се позовава на информация от пресслужбата на Почаевската лавра. Около 30 000 поклонници тази година изминаха повече от 200 км. с молитва за Божието благословение за Украйна.

Шествието Почаевки кръстен ход е традиция на повече от 150 години. След празника Преображение Господне, вярващите тръгват на молитвен поход към Почаевската лавра, като изминават ок. 250 км. пеша  и пристигат в манастира в навечерието на празника Успение Богородично.

Войната и трудностите, създавани от властите , в това число блокиране на пътища, задържане на участници в шествието и др. под., намалиха почти наполовина броя на участниците в похода през последните няколко години. И все пак в него се включваха десетки хиляди вярващи на всякаква вързаст. Тази година Почаевският кръстен ход съвпадна с приемане на закон за забрана в Украйна на религиозните организации, свързани с Руската православна църква. За такава организация властите считат каноничната Украинска православна църква, която е с църковна автономия, предоставена от Московската патриаршия.  Тези събития доведоха до нов подем и увеличаване броя на участниците в шествието.

Митрополит Онуфрий

„Когато гледаме към Бога със смирене, Той дава благодат, която помага на човек да преодолее всички житейски изпитания.“  Това каза Блаженният митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий в неделната си проповед от 25 август 2024 год., в деветата неделя след Петдесетница.

Митрополит Онуфрий разясни на верните неделното евангелско четиво за ходенето на Спасителя по водата. Той припомни, че Спасителят е Създател на видимия и невидимия свят, на Него се подчинява цялото творение, затова и нищо не може да стане без волята на Бога или допускането от Бога. Митрополит Онуфрий обърна внимание на вярващите, че тази библейска история показва какво означава да помним Бога. „Апостол Петър, според Божието слово, стъпил на повърхността на водата и тръгнал към Спасителя. Докато гледал към Него, той ходел по водата като по суша. Но щом започнал да се оглежда, да забелязва колко високи са вълните, той се уплашил – защото изагубил контакт с Бога, отклонил вниманието си от Бога към страха и малодушието. И когато се появил този страх, започнал да потъва. Ако човек в своя земен живот винаги насочва ума си към Бога, ако се опитва да бъде с Бога в молитва, в Божиите мисли, тогава този човек става силен.” – каза Негово Блаженство митрополит Онуфрий. Когато си спомня за Бога и се съединява с Него чрез молитва, невъзможното за човека става възможно с Божията благодат.

„Затова, каквото и да ни се случва, винаги трябва да насочваме погледа си към Бога и да поддържаме духовна връзка с Него – чрез молитва, чрез помнене на Бога, чрез покаяние и четене на Светото писание. Когато човек гледа към Бога със смирени очи, Бог ще му даде тази благодат, която да допълни всичко нужно за живота му. И нито беда, нито мъка, нито болест – нищо не може да сломи такъв човек.“ — каза още архипастирът.

Източник: Официален сайт на Украинската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...