Предстои 22-ро издание на Седмица на православната книга във Варна



От 4 до 10 ноември 2024 г. във Варна ще се проведе Седмица на православната книга. Тази година ще бъде двадесет и второто издание на форума за православна книжнина. За първи път всички представяния на книги ще се проведат в храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“. Всяка вечер от 17:00 ч. всички желаещи ще могат да се срещнат с автори, издатели и преводачи на православни книги от последните няколко години. Седмицата се организира от Варненска и Великопреславска митрополия, със съдействието на Община Варна.

Седмица на православната книга започва през 1999 г. с благословението на блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Тази инициатива се утвърди през годините като авторитетен богословски форум и желана трибуна за изява на писатели, преводачи и книгоиздатели от целия православен свят. Те идват тук, за да се насладят на взаимното общение, да споделят радостта и успехите, но и трудностите и изпитанията в своя благословен от Бога труд.

Тази година в събитието ще вземат участие представители на Софийска, на САЩ, Канада и Австралия, Ловчанска, Русенска и Доростолска митрополия, ще бъдат представени издания на Синодално издателство, Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Православен богословски факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Зографски манастир, издателство „Омофор“, фондация „Двери“, фондация „Комунитас“, и др. Ще бъдат представени и новите издания на Варненска и Великопреславска света митрополия от последните две години.

Седмицата на православната книга продължава, въпреки разпространеното мнение днес, че книгата вече няма място в съвременния технологичен свят, и че човекът на нашето сложно време все по-малко чете. Книгата е удивително чудо в живота на човечеството, а православната литература, която принася духовна полза на всеки докоснал се до нея, е особено ценна.

Източник: Варненска и Великопреславска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...